Afbeelding
Foto: Johan Maas

Babette Boons van basisschool Brukelum is de beste voorlezer

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto's: Johan Maas

Beek en Donk – Zeven voorleeskampioenen van Laarbeekse basisscholen lazen vorige week woensdag voor in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Doel: het kiezen van de beste voorlezer die de gemeente Laarbeek in maart mag vertegenwoordigen bij de regionale kampioenschappen in Goirle.

Volle bak en spandoeken
De hoofdrolspelers van dit Laarbeekse leesfeest zitten op de voorste rij. Het zijn: Isabelle van de Goor (groep 8, het Klokhuis), Daan Brans (groep 7, De Muldershof), Floor Hageman (groep 8, 't Otterke), Linde Meulendijks (groep 8, De Raagten), Pleun van de Berg (groep 8, Bernadetteschool), Liv van Hemert (groep 8, De Driehoek) en Babette Boons (groep 7, Brukelum). Hun supporters, klasgenoten en leerkrachten zitten daarachter, vaak met een spandoek en een yel die op verzoek door de zaal klinkt. Op het podium staat een gekleurde voorleesstoel, geflankeerd door twee grote kamerplanten en een leeslamp. En rechts daarvan zit de deskundige jury, te weten: Greet Buter (wethouder), Erik Tadema (directeur basisschool De Rietpluim, lid raad van bestuur van De Lage Beemden) en Mirjam van de Tillart (voorleesvrijwilligster). De presentatie van de voorleeswedstrijd ligt in handen van Esther Göring van bibliotheek De Lage Beemden. Zij houdt een praatje met alle deelnemers voordat ze gaan voorlezen. Over hobby's, lezen en voorlezen.

Wie komt er uit de oranje hoed?
Maar dan gaat het echt van start. De briefjes met namen van de voorleeskampioenen worden uit een oranje hoed gegrabbeld. Zo wordt bepaald hoe de volgorde bij het voorlezen eruit ziet. Prachtige, grappige en spannende fragmenten uit allerlei kinderboeken – van Astrid Lindgren tot Jacques Vriens – passeren de revue. De jury let op zaken als stemgebruik, intonatie, contact met het publiek. Het belooft veel goeds voor de toekomst want alle leerlingen weten met de spanning om te gaan en ontvangen na afloop mooie complimenten van de jury. Floor, omdat ze een spannend fragment uitgekozen had. Linde, omdat ze heel goed in het verhaal zat. Isabel, omdat ze herkenbare typetjes nadeed. Daan, omdat hij het verhaal eerst goed introduceerde. Pleun, voor haar grondige voorbereiding. Babette, door haar humor, haar enthousiasme en haar goede intro. En tot slot las Liv voor. Zij kreeg een compliment omdat het haar lukte om de zaal stil te houden, zelfs na al die leesbeurten. Gelukkig kon daarna iedereen even van de stoel af om mee te bewegen met Roel van Mook van Lifestylecenter Laarbeek.

De griezels boeien(d)
"Alles bij jou begint met een B", lachte Esther tijdens haar introductiepraatje met Babette. "Babette Bouwens, basisschool Brukelum." Daar kan nu de 'B van Beste voorlezer van Laarbeek' aan worden toegevoegd. Klasgenoten Jorith en Lotte vinden ook dat Babette hartstikke goed voorleest. "Een natuurtalent", zegt juf Myrna. Wie weet vinden ze dat straks in Goirle ook. DeMooiLaarbeekKrant wenst Babette veel succes.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding