Afbeelding

Arbeidsmigranten in Laarbeek

Vorige week is op een provinciale bijeenkomst door vertegenwoordigers van partijen die raakvlak hebben met werk door buitenlanders van gedachten gewisseld over hoe om te gaan met huisvesting van deze arbeidsmigranten.

Huisvestingsproblemen
Een woordvoerder van een grote logistieke dienstverlener vertelde over de 3000 buitenlandse werknemers die er dagelijks voor zorgden dat de "witte dozen met blauwe stip" tijdig conform afspraak worden bezorgd. Niet alleen de dozen maken vele kilometers om op hun bestemming te komen. De werknemers moeten ook vele kilometers maken om op hun werkplek te komen. En niet alleen bij deze firma. Deskundigen schatten het aantal arbeidsmigranten dat we in Brabant zouden moeten huisvesten op meer dan honderdduizend.

Daar wringt de schoen in het Brabantse beleid. We zijn er inmiddels van doordrongen dat we de arbeidsmigranten nodig hebben om al het werk verzet te krijgen maar voor de bereidheid van goede huisvesting wordt er nog te vaak uitgegaan van negatief sentiment. Toch zijn er, ook in Laarbeek, diverse voorbeelden van goede huisvesting.

Diverse vormen van geslaagde en minder geslaagde huisvesting dicht bij de werkplek zijn vorige week de revue gepasseerd. Dit varieerde van de bekende 'Polenhotels' in de bebouwde kom tot overnachtingsmogelijkheden op industrieterreinen voor bepaalde tijd.
Een veel gehoord argument om tegen huisvesting van deze seizoenarbeiders te zijn is de verdringing op de reguliere woningmarkt. Natuurlijk zal dat hier en daar wel eens spelen maar zijn dat dan nog steeds arbeidsmigranten of de nieuwe medelanders die hier een normaal gezinsleven proberen op te bouwen?

De oplossing
Een deel van de oplossing voor deze huisvestingsperikelen zou wat het CDA betreft wel eens gevonden kunnen worden in het buitengebied. Een beperkt aantal VAB locaties zou een hele goede bijdrage kunnen leveren. VAB staat voor vrijkomende agrarische bedrijfslocaties. De agrarische sector is volop in beweging. Er zijn boerenbedrijven die groeien en moderniseren. Andere boeren stoppen met hun bedrijf. Ze zoeken naar kansen, die kunnen liggen in een alternatieve bestemming, bijvoorbeeld huisvesting voor arbeidsmigranten of andere mogelijkheden. Maar dan loopt men aan tegen de standaard regelgeving, die weerbarstig en beperkend kan zijn. Het CDA zet zich ervoor in om deze problematiek te onderzoeken en in kaart te brengen met als doel om met betrokkenen mee te denken en naar oplossingen te zoeken. We komen daar zeker op terug.

CDA afdeling Laarbeek