Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Leden vogelvereniging Laarbeek leveren uitmuntende prestatie

Laarbeek eert drie wereldkampioenen

Tekst: Martin Prick
Foto: Joost Duppen

Beek en Donk - Burgemeester Frank van der Meijden huldigde drie leden van de vogelvereniging voor het behalen van het wereldkampioenschap tijdens de ledenvergadering van de vereniging.

Welkom
Als volslagen verrassing komt een kleine delegatie van pers en gemeente binnen tijdens de ledenvergadering van Vogelvereniging Laarbeek. Drie leden, Gerard van den Akker, Toon van Bakel en Jos van de Kemenade zijn wereldkampioen geworden met hun vogels op het wereldkampioenschap in de IJsselhallen in Zwolle van 11 tot 13 januari jongstleden. De vogelvereniging Laarbeek herbergt ook leden uit omliggende gemeenten waar, zoals de burgemeester het aanduidde, "Een vogelvereniging als structuur niet meer bestaat". Sommige leden komen daarom uit Son en Breugel en Helmond. Ze zijn welkom in Laarbeek aldus de burgervader, "want iedereen is altijd warm welkom in Laarbeek, zo is het altijd hier!"

Portugal
Burgemeester Van der Meijden is zich bewust van de complexiteit van de hobby, als het gaat om het kweken van kampioenvogels. De burgemeester roept Toon, Jos en Gerard naar voren. Behalve een cadeaubon voor de winnaars heeft de burgemeester ook aan de vogels gedacht want in elk pakketje zit een pakje eiwit-kracht-voeder voor de vogel zelf! Een bos bloemen die aan iedere kampioen wordt uitgereikt, is voor het thuisfront. Van de wereldkampioenen wordt gevraagd de bos bloemen zelf aan hun echtgenotes te overhandigen, want het is eigenlijk niet de bedoeling, dat de dames van de leden op de vergadering aanwezig zijn. Dat de regels wat dat aangaat niet al te streng zijn, is te zien aan de diverse echtgenotes die toch voor deze bijzondere gelegenheid acte de présence geven. De burgervader herinnert de voorzitter aan de plicht om dat wereldkampioenschap te verdedigen. Daarover is nog niet iedereen het eens, want het volgende evenement wordt in 2020 in het verre Portugal gehouden.

Kenmerken
Gerard van den Akker uit Lieshout is nu 40 jaar lid van de vereniging. Zijn ringmus is kampioen geworden. Het uitkiezen van het juiste koppel mussen om een dier te kweken, dat aan de eisen van de soort en vooral die van de bond voldoet, is een heel karwei. De vogel is van nature wild en moet dus tam gemaakt worden, zodat hij de mensen en de keuring zonder stress kan doorstaan. Natuurlijk moet een ringmus alle kenmerken van de soort hebben, zo moet de ring rond de nek mooi doorlopen en moeten de kleuren die de vogel van nature heeft, in het beste contrast aanwezig zijn. Toon van Bakel uit Aarle-Rixtel is kampioen geworden met een zwarte kraai. In tegenstelling tot de bekende kauw, die handtam kan worden gemaakt is de zwarte kraai van nature net als de ringmus erg wild. Nòg een verschil is, dat de kraai kan leren praten. "Weliswaar maar een paar woorden, maar het ìs mogelijk", vertelt Toon. De blauwe gloed op de veren van de kraai is een kenmerk van een gezonde vogel. Toch was er voor Toon ook een tegenvaller, want de ekster, waarmee hij ook op de tentoonstelling was en die een zeer goede tweede plaats had veroverd, is daar overleden. "Waarschijnlijk door stress", denkt Toon. Jos van de Kemenade is met een postuurkanarie kampioen geworden, meer bepaald een zogenaamde Münchener. Een postuurkanarie is een kanariesoort, die wordt gekweekt op bepaalde eigenschappen in de houding van het dier. Enkele jaren geleden werd Theo Hendriks uit Beek en Donk nog kampioen met deze kanariesoort. Jos vertelt, dat hij toen deze vogels van Hendriks heeft overgenomen. Deze vormen de voorouders van de kampioen van nu, want een vogelliefhebber mag alleen met een vogel van dat jaar, meedoen aan de show. Voor sommige soorten wordt een uitzondering gemaakt, omdat het langer duurt voordat die vogels op kleur zijn.

60 jaar
Na afloop van de huldiging van de kampioenen worden leden in het zonnetje gezet die een bepaald aantal jaren lid zijn van de vereniging. Van de langstzittende leden hier de namen: Ben Engels en Tom Gruijters zijn 50 jaar lid, maar Toon Driessen is al 60 jaar vogelliefhebber!