Afbeelding
Foto:

N279, kans gemist

CDA neemt het als enige partij op tegen sluipverkeer in dorpskernen. Afgelopen weken heeft de gemeenteraad van Laarbeek de kans gehad om zich te laten horen. De raad had in beroep kunnen gaan tegen de beslissing van de provincie over de toekomstige (door ons ongewenste) inrichting van de N279. Zelfs een burgerinitiatief om de discussie op de agenda te krijgen heeft helaas niet tot actie geleid.

Alleen het CDA Laarbeek heeft zich hard gemaakt om een goede discussie te krijgen. Wij zijn allerminst gelukkig met het besluit dat in december door Provinciale Staten is genomen.

Meerdere keren hebben we dit besluit in de commissie Ruimtelijk domein aan de orde gesteld. Helaas zonder actie van de andere politieke partijen. Hieruit concluderen wij dat zij tevreden zijn met de door de provincie voorgestelde uitvoering. Blijkbaar zijn zij er van overtuigd dat hiermee de problematiek bij de Beekse brug wordt opgelost en dat het sluipverkeer door de Laarbeekse kernen en het buitengebied verdwijnt.

Wij als CDA zijn hiervan niet overtuigd. Wij hebben vorig jaar onze zienswijzen ingediend bij de Provinciale Staten waarin we een zestal onderwerpen aan de orde hebben gesteld. De belangrijkste onderwerpen noemen we hier: 1. Onderzoek de effecten van het 2x2 baans alternatief op de Beekse brug. 2. Toon de noodzaak aan van de omleiding Dierdonk. 3. Onderbouw de effecten op natuur en de natuurcompensatie.

De provincie gaat nauwelijks op onze zienswijzen in. Bij ons rijst de vraag: "Hoe serieus neemt de provincie de problematiek van de inwoners van Laarbeek?" Helaas kunnen wij als CDA alleen niet in beroep gaan. Wij zijn niet direct belanghebbende, waardoor ons beroep meteen aan de kant geschoven wordt. Als gemeenteraad hadden we wel een beroep kunnen indienen, om voor Laarbeek een beter resultaat te bereiken. Dit weerhoudt ons niet om de komende maanden de druk erop te houden voor een zo goed mogelijke oplossing. De eerste stap hebben we reeds gezet door onze standpunten met het CDA van Gemert-Bakel te delen. Mogelijk hebben onze argumenten er mede voor gezorgd dat Gemert-Bakel wel in beroep gaat.

Hopelijk nemen de andere partijen in Laarbeek in de toekomst wel een actieve houding aan om echt iets te doen aan de verkeersproblematiek en leefbaarheid in Laarbeek.

Marcel van der Heijden
CDA Laarbeek

Afbeelding