Romantiek

In voor- en tegenspoed. Afgelopen weken kampten manlief en ik met tegenslag. Daar hadden we, op onze eerste Valentijnsdag, 27 jaar geleden, weinig ervaring mee. Dolverliefd en de toekomst voor ons. Onbevangen gaf ik manlief een rode Valentijnsballon die hij zelf nog op moest blazen en een praktische rode tandenborstel. Juist die dag hoorde ik dat hij rond de zomer een aantal maanden op stage naar Duitsland ging. Een dubbel gevoel op mijn eerste Valentijnsdag, waarop ik zelf trouwens niets kreeg. "Je geeft een cadeautje aan je anonieme minnaar", lachte hij, "en ik ken jou." Hoewel hij daar feitelijk gelijk in had, vond ik een beetje aandacht wel fijn, ook toen hij hetzelfde riedeltje jaren later met Moederdag herhaalde.

Op een van de 'feestdagen' waarop ik een kleine attentie verwachtte, kwam hij weer thuis met niets. Het dak ging eraf. Hoe onattent en onromantisch. Ik had heerlijk gekookt en hij had niet eens de moeite genomen om op z'n minst een bosje bloemen mee te nemen. Tot mijn grote verbazing trok hij zich de kritiek aan. De dag erna stond hij voor mijn neus met een bloembollenpakket. "Goh, dat had je nu niet moeten doen", dacht ik, ondankbare heks, want onze voortuin was in redelijke staat van ontbinding. Deze bollen hielden een hele dag tuinieren in. Met een vriendelijke glimlach nam ik het 'cadeau' in ontvangst en spitte de volgende dag de voortuin om en mikte vloekend de bloembollen erin.

Door schade en schande leerde ik dat je romantiek niet kunt afdwingen. Want romantiek of liefde zit niet in een bosje bloemen of een doosje bonbons. Het is er soms op onverwachte momenten. In 27 jaar leerden we er voor elkaar te zijn en merkten we dat romantiek zit in de kleine dingen in het leven. Het aandacht geven aan elkaar en elkaar respecteren. Valentijnsdag is voor de prille liefde, nog ongerept met enkel een voorzichtige blik naar de toekomst. Dus, geen bloemen voor mij op Valentijnsdag. Ik koop ze zelf wel bij Fons of Tom, geen minnaars, maar bloemisten in mijn dorp. Liefde is, na een vermoeide dag, in bad liggen en dat manlief me verrast met een heerlijke kop koffie. Met liefde en moeite gezet, dat weet ik. Romantiek in voor- en tegenspoed.