Rijlessen

"En, wanneer ga jij aan je rijlessen beginnen?", vroeg de moeder van een vriendin laatst aan mij. Zij was niet de eerste persoon die dat aan mij gevraagd heeft. Die vraag komt steeds vaker voorbij en het enige antwoord wat in me opkomt is: wanneer ga ik nou eigenlijk aan mijn rijlessen beginnen?

Als ik in mijn vriendengroep kijk, dan zijn er nog niet zo heel veel bezig aan hun rijbewijs. Een aantal is weliswaar al zeventien, maar een paar zijn, net als ik, nog niet eens een halfjaar zestien. Twee van mijn vriendinnen zijn wel begonnen. De ene, op school super gestructureerd, zit, ironisch genoeg achter het stuur en heeft geen idee wat ze moet doen.

Weer een ander uit de vriendengroep wil pas na haar studententijd starten. Anders vindt ze het zonde van zowel geld als tijd. Als ze studeert vermoedt ze dat ze veel met het OV gaat reizen, want dat is dan goedkoop. Wat moet je dan met je rijbewijs, als je nooit autorijdt? Daarnaast heeft ze niet eens genoeg tijd voor rijlessen, want naast school en werk heeft ze ook nog duizend andere dingen te doen.

Dat is bij meerdere mensen het geval. Een vriendin die wíl het wel, maar ze heeft simpelweg te weinig tijd. Maandag is ze laat uit en moet ze sporten, dinsdag ook, op woensdag heeft ze wel tijd maar moet ze haar schoolwerk inhalen en zo houdt ze eigenlijk geen tijd over voor rijlessen.

Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Mijn weekenden zijn meestal volgepropt en het is ook niet alsof ik door de week zeeën van tijd heb. Daarnaast denk ik dat het voor de medemens beter is als ik voorlopig nog niet achter het stuur kruip, want ik moet nog altijd bij mijn handen kijken wat links is en wat rechts is. Bovendien moet je dan van alles tegelijk doen, gas geven, sturen, schakelen of weet-ik-veel-wat-nog-meer. Al met al denk ik dat als ik de weg op ga, de auto vrij snel in de sloot belandt. Mijn vrienden hebben dan ook allemaal besloten dat ze nooit bij mij in een auto gaan stappen en ik geef ze groot gelijk.

Dus, op de vraag: "En, wanneer ga jij met je rijlessen beginnen?", wordt mijn antwoord: "Nou, voorlopig nog niet."