Een nieuwe start

Recent ben ik verhuisd naar Den Bosch, op dit moment Oeteldonk geheten. Verhuizen heeft altijd impact, wat de reden ook is. Je verlaat een vertrouwde omgeving om ergens anders weer iets nieuws op te bouwen. Dat kan heel leuk zijn, maar voor velen is dit ook eng. Over het algemeen vindt men dat men 'oude bomen niet moet verplaatsen' oftewel ouderen niet moet laten verhuizen. Maar waarom eigenlijk niet?

Veel ouderen houden zich vast aan hun oude vertrouwde huis, ze willen controle houden op hun eigen leven, maar die vertrouwde omgeving verandert en is niet meer zoals vroeger. Vaak is het huis oud, te groot en regelmatig niet meer geschikt om veilig in te kunnen wonen op het moment dat er door ouderdom of ziektes allerlei beperkingen zijn. Ik woonde vroeger in een hele kinderrijke straat, de ruime huurhuizen met 4 slaapkamers waren goed gevuld. Later bleven alleen de ouders over en bleek dat huis vaak voor het grootste deel leeg te staan, vaak bleek alleen de begane grond nog bewoond te zijn…zonde dus. De buurt verouderde en de gezelligheid en spontaniteit (de sociale dynamiek) van vroeger was weg, sociale contacten waren er nog weinig…men werd steeds meer afhankelijk van de kinderen voor contacten. Kortom, eigenlijk pasten zowel het huis als de omgeving niet meer bij de behoeften en omstandigheden. En toch is het dan moeilijk om weg te gaan. Het was vaak het huis waarin men ging wonen na het huwelijk, waar de kinderen geboren werden en waar je samen oud bent geworden.

Maar toch. Als men dan de stap nam om naar een gelijkvloerse seniorenwoning te gaan, in een complex met een centrale ruimte, dan viel het vaak reuze mee. Men had weer aanspraak, er werd van alles georganiseerd en er was meer sociale controle, men lette op elkaar, net als vroeger! Regelmatig heb ik ouderen horen verzuchten: "als ik had geweten dat het zo luxe/gezellig was dan had ik het eerder gedaan".

Het is belangrijk voor (ook 'jonge') ouderen om zich op tijd en goed voor te laten lichten. Op tijd alles in kaart brengen wat belangrijk is voor je en dan kiezen waar je graag zou willen wonen. Verhuizen naar een ander huis en omgeving of toch niet? En kijk verder dan alleen het huis. Hoe ver zit je af van voorzieningen zoals winkels, dokters, ziekenhuis? Hoe zit het met het openbaar vervoer? Heb je aanspraak, is er wat te doen?

Ik voel me goed bij de stap naar een stad met voorzieningen in de buurt en een bruisend centrum waar altijd iets te doen en te beleven is… zeker met carnaval…