Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Carnavalsconcert TropicanO&U, muziek de boventoon

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Joost Duppen

Beek en Donk – Voornamelijk muziek en minder sketches, dat was het programma van het tropische concert dat afgelopen zaterdag gegeven werd. O&U doet waar ze goed in is, muziek maken. Met een combo en tien solisten werd het een swingende avond.

We wôrre dur wèrem van!
Met een vette knipoog naar het motto van 'De Teugelders' ontvangt O&U haar gasten met een 'Ticket to the tropics'. Nadat een 'charmante' stewardess vlieginstructies heeft gegeven, kan de muzikale reis starten. Met dirigent Henk van de Weijer aan het roer worden veel warme oorden over de hele wereld bezocht en komt het hele reisgezelschap via Latijns-Amerikaanse landen met een muzikale meezing-medley weer gewoon in ons koude kikkerlandje. Dit jaar een hoofdrol voor de muziek met maar liefst drie saxofoonsolo's. Margo, Teun en Fenne nemen met hun zwoele sax-klanken het publiek mee naar warmere oorden. De dynamiek van de slagwerkgroep zorgt ervoor dat je eigenlijk niet op je stoel kunt blijven zitten. Naast opzwepende ritmes kunnen ze ook zacht en subtiel spelen.

Zingen en meezingen
Oefening en Uitspanning kan een beroep doen op diverse 'krachten' die de avond met sketches en zang compleet maken. De solisten zijn dit jaar uitgebreid met de Lieshoutse Sander Neilen. 'The Summer of 69' past perfect bij zijn stem, een verfrissende debutant, al zou hij de 'Anker-ervaring' van Nick Heesakkers moeten kunnen lenen. Nick dartelt over het podium en geen taal of instrument is hem te gek. Respect voor Ilja Croqué die ondanks ziekte toch Gerards Jolings hoge tonen makkelijk weet te raken. Emma van der Heijden heeft met 'El condor pasa' een prachtig samenspel met de harmonie, waarbij menig blokfluit-liefhebber zijn hart kan ophalen. Mooi gevonden is het duet tussen Neeltje van Doore en Marianke Hobé die 'Ice Queen' en 'Hot Stuff' op een prachtige manier in elkaar weten 'te v(l)echten'. Op het publiek werkt de opzwepende muziek aanstekelijk en er wordt hier en daar, zelfs met kopstem, meegezongen.

Jonge mensen op het concertpodium
Opvallend is hoeveel jonge mensen op deze avond muziek maken. Wel jammer dat ervoor gekozen is om het jubilerende jeugdorkest, ze bestaan dit jaar 50 jaar, tussen volwassenen van de harmonie te laten zitten. De jonge muzikanten vallen hierdoor niet erg op. Als het jeugdorkest na de pauze is verdwenen, is het podium een stuk leger. "Ik mag na de pauze nog spelen", glundert een pauzerend jongetje tussen vriendjes van het jeugdorkest. "Met de slagwerkgroep." Enthousiasme genoeg bij de jonge leden, die het ook spannend vinden om met 'de groten' mee te doen. Toekomst genoeg voor Oefening en Uitspanning, die er qua talent wèrem bij zitten.