Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Fantastisch carnavalsconcert door Harmonie De Goede Hoop

Tekst: Martin Prick
Foto's: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Aarle-Rixtel - Voordat de ernstige zaken als de voorbereiding van het concoursoptreden op het programma staan, laat harmonie De Goede Hoop iedereen genieten van een mooi carnavalsconcert.

Luizenmoeder
Alle gasten worden ontvangen door een hofkapel van harmonie Phileutonia uit Helmond, die met hun opzwepende muziek eerst in de foyer en later in de zaal zorgen voor een daverende opening van de avond. Aansluitend opent de voortreffelijk presenterende Ted Hegeman de avond. Hij heet Prins Willian met zijn gevolg welkom en het publiek, dat voor een groot deel is uitgedost in het wit en rood, de kleuren die dit jaar door de prins zijn uitgekozen. Van de rode boa's om charmante dames gedrapeerd, tot de twee hartjes die het kapsel van één van de slagwerkers versieren, alles is in stijl! Na een paar carnavaleske nummers wordt door een harmonielid op ludieke wijze uitgelegd, wat te doen in geval van een calamiteit. Met behulp van een lied uit de succesvolle serie 'De Luizenmoeder' heeft uw verslaggever de indruk, dat dit zeker zo goed blijft hangen als een officiële uitleg.

Opgeven is geen optie
Harmonie De Goede Hoop gaat eind november deelnemen aan een concertconcours georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, in De Schalm in Veldhoven. Direct na de carnaval gaat het orkest starten met de repetities. De uit de westelijke mijnstreek afkomstige Martijn Pepels is de dirigent en een graag gezien muzikaal leider in Laarbeek, want ook O&U uit Beek en Donk is hem niet vreemd. Eén van de nummers voor het concours is Legend of Amaterasu van Eric Zwiggers. Het andere nummer is nog niet helemaal zeker. De voorkeur van Martijn gaat uit naar componist Alfred Reed. Een ander ernstig onderdeel komt ook even ter sprake tijdens de avond. De zoon van Louis van de Weijer, Ruud gaat namelijk de Alpe d'HuZes rijden deze zomer. Met een racefiets in de ontvangstruimte trekt hij de aandacht van de bezoekers. Hij gaat proberen zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het kankeronderzoek. Meer info hierover op opgevenisgeenoptie.nl.

Muzikaal
De act van de groep 'Applaus' valt goed in de smaak, zeker vanwege het enige lid, dat door een goed geacteerde onverschillige houding schril afsteekt bij het enthousiasme van de andere twee leden. Het optreden van de slagwerkgroep zonder slagwerk, maar mèt ritmische balgestuiter slaat aan en wordt beloond met een grote bijval vanuit de zaal. Het bekende Dichter, Bauer und Dirigent, een carnavaleske persiflage op het bekende werk van Franz von Suppé wordt door orkest en dirigent Martijn Pepels prima uitgebeeld. Ook 'Buglers Holiday' valt in de smaak. Een leuke vondst is de werkstaking van de muzikanten, die ervoor kiezen om groep voor groep het podium te verlaten, totdat ook de laatst overgebleven slagwerker zijn trom aan de wilgen hangt en Martijn Pepels in het luchtledige staat te zwaaien. Als de rust is weergekeerd en Richard Kersten als prins van vorig jaar op het podium is geroepen, speelt de harmonie met begeleiding van Richard op accordeon de Ramsteiner Kumperstumper polka.

Natuurlijk worden diverse mensen door prins Willian onderscheiden en valt die eer ook te beurt aan Martijn, die deze avond op een gedreven en frivole manier het orkest leidt. De avond wordt besloten door de groep 'Gans Anders', die dit jaar te kennen heeft gegeven te stoppen. Als schoonvader van de prins kan de leider het niet laten om voor een laatste keer tòch acte de présence te geven op deze geslaagde muzikale avond.

Afbeelding
Afbeelding