Afbeelding
Foto: Foto:

ABL scherp op kosten voor inwoners

Het zal u niet ontgaan zijn dat per 1 januari dit jaar diverse kosten weer zijn gestegen. Er is een verhoging van het lage BTW tarief geweest en ook de ziektekosten zijn wederom gestegen. Dan laten we het gestuntel van het kabinet rondom de kosten van energie nog maar even buiten beschouwing.

Op veel van bovengenoemde zaken kunnen we als lokale politieke partij weinig invloed uitoefenen. Ze worden ons "gewoon" door "Den Haag" opgelegd. Hier willen we ons niet zomaar bij neerleggen!

Binnen onze partij Algemeen Belang Laarbeek (ABL) wordt al langere tijd gezocht naar mogelijkheden om de kosten voor u als inwoner zo beperkt mogelijk te houden. De uitdaging is dat het voorzieningenniveau daarbij op peil blijft. Dit is niet makkelijk. We worden namelijk als gemeente met regelmaat geconfronteerd met taken die vanuit Den Haag aan gemeentes worden opgelegd. Dit zonder dat er eigenlijk voldoende financiële middelen tegenover staan. Denk bijvoorbeeld aan de zorgtaken. En op het moment dat er een goed systeem op poten staat, komen er weer nieuwe spelregels vanuit "Den Haag".

Dit alles daagt de gemeenteraad, het college en de ambtenaren uit om creatief te zijn en op zoek te gaan naar instrumenten waar we invloed op uit kunnen oefenen. Zo is eind vorig jaar, met medewerking van ABL, door de Gemeenteraad besloten om de grijze afvalcontainers weliswaar iets in prijs te verhogen, maar daar tegenover staat een verlaging van het vast recht van ca. 15% en een verlaging van het tarief van de groene container. Hiermee wordt afvalscheiding beloond en heeft u als inwoner van Laarbeek direct invloed op een deel uw eigen uitgaven.

Hier houdt het wat ons betreft nog niet op. Op ons initiatief is daarom tijdens de laatste begrotingsbehandeling besloten dat we dit half jaar goed gaan kijken naar allerlei uitgaven en deze gaan herbeoordelen. Met dit proces zijn we als gehele raad samen met college en ambtenaren deze week begonnen. Wij vinden het niet eerlijk dat we enerzijds gekort worden (dus minder inkomsten) terwijl we zelf als gemeente de uitgaven zien stijgen. Dit overigens veelal door het beleid vanuit "Den Haag". Echter, wij willen proberen creatief te zijn, zoveel als mogelijk willen we voorkomen dat de rekening naar onze inwoners wordt doorgeschoven. Daarom proberen we te bekijken welke mogelijkheden er nog zijn om kostenstijgingen te beperken of te voorkomen. U mag van ons als partij verwachten dat we zuinig met uw geld omgaan. Daar blijven we scherp op.

Bent U misschien geïnteresseerd om mee te denken over dit dossier of wilt u graag anderszins een bijdrage leveren? U bent van harte welkom op een van onze voorbesprekingen! Houd dan de Mooilaarbeekkrant en Facebook in de gaten. Uw ideeën en inbreng zijn ook welkom via de website.

Namens Algemeen Belang Laarbeek,
Ron Verschuren, Frans van Zeeland en Jordy Brouwers