De leden van Scouting Lieshout – Mariahout fanatiek op jacht naar de bal in het ‘levend tafelvoetbalspel’
De leden van Scouting Lieshout – Mariahout fanatiek op jacht naar de bal in het ‘levend tafelvoetbalspel’ Foto:

Scouting Lieshout – Mariahout herdenkt Sir Robert Baden Powell

Lieshout/Mariahout – Alle scouts over de hele wereld vieren op 22 februari Baden Powell dag. Op deze geboortedag van Sir Robert Baden Powell herdenken ze de oprichter van scouting.

Ter ere van deze dag kwamen de leden van Scouting Lieshout – Mariahout op zaterdag 23 februari naar de Blokhut aan de Herendijk om deze dag te vieren met een gezamenlijke opkomst. De leiding had voor deze zonnige zaterdag een spellencircuit en een heerlijke lunch op het scoutingterrein voorbereid.

Na de officiële opening werden de ruim 50 aanwezige leden verdeeld in 6 groepen welke in 3 rondes om de 'eeuwige roem voor één dag' streden. In het bos bij de blokhut werd fanatiek levend Stratego gespeeld. De vlag werd op de gekste plekken verstopt en met behendigheid (en een klein beetje vals spel) werden de verschillende spelers overmeestert en de vlag veroverd.

Bij het boter-kaas-eieren werd hard gerend en tactisch gespeeld om de punten voor de overwinning bij elkaar te sprokkelen. Een favoriet spel bij alle speltakken (ongeacht de leeftijd) is het 'steen-papier-schaar' spel. Bij dit spel moeten twee spelers hinkelend een parcours over tapijttegels afleggen. De ene speler begint aan één zijde van het parcours en de andere aan de andere zijde. Wanneer de spelers elkaar tegen komen wordt door middel van 'steen-papier-schaar' bepaald wie het parcours verder mag afleggen en welke speler weer vooraan moet starten. Fanatiek wordt al springend, hinkelend, lachend en zuchtend dit spel gespeeld totdat van één team alle spelers de overkant bereikt hebben.

De grootste favoriet tijdens deze gezamenlijke opkomst wat toch wel het 'levend tafelvoetbalspel'. Explorers en leiders hadden op vrijdagavond met palen en touw een groot tafelvoetbalspel gepionierd. In dit tafelvoetbalspel werden de spelers opgesteld als in een tafelvoetbalspel. De spelers konden alleen naar links en rechts bewegen, waardoor het heel moeilijk was om de bal voorbij de tegenstander te schieten. Teams van 7 tegen 7 probeerden de keeper te passeren en te scoren.

Ondertussen werd ook in de keuken hard gewerkt, zodat iedereen na al dat rennen kon genieten van een heerlijke lunch, waarmee rond 12.30 uur de gezamenlijke opkomst werd afgesloten. Na de lunch ruimden de oudste leden samen met de leiding de materialen op. Ondertussen gingen de bevers (de jongste leden tot 7 jaar) snel even naar huis om beddengoed en slaapspullen te halen. De beverleiding had de bevers uitgenodigd om te overnachten in de blokhut om zo van deze Baden Powelldag een extra lange opkomst te maken. Het bleef die avond nog lang onrustig in en om de blokhut…