Harry Brugmans (CDA)
Harry Brugmans (CDA) Foto:

Waterschapsverkiezingen 2019

Tekst: Daan Daniëls

Op woensdag 20 maart wordt er weer een gang naar de stembus gemaakt. Op die dag staan de verkiezingen van de Provinciale Staten centraal. In de schaduw daarvan is er nog een landelijke verkiezing. De Waterschapsverkiezingen. Waterschappen zijn het oudste democratische bestuur van Nederland en bestaan al bijna 700 jaar. Omdat Nederlanders waterschapsbelasting betalen, mogen we ook om de vier jaar onze stem uitbrengen op wie we ons willen laten vertegenwoordigen in de Waterschappen. Vroeger waren er wel ruim 2500 verschillende waterschappen. Nu nog maar 21. In Laarbeek hebben we te maken met Waterschap Aa en Maas. De voornaamste taak is zorgen dat de waterhuishouding in al zijn facetten in orde is. Daarbij moet het bestuur, de mensen die bij de verkiezingen gekozen worden, diverse keuzes maken. Enkele voorbeelden: Mag er gebouwd worden op plekken met risico op overstroming? Wie betaalt de inrichting van het landschap, zoals een bankje of (fiets)pad rondom het water? Hoe schoon moet het afvalwater zijn, voordat het de natuur ingaat? Moet er meer belastinggeld worden besteed aan duurzaamheid en innovatie? Moet het waterschap extra kosten maken zodat je in alle wateren kunt zwemmen? Hoe hoog mag de waterschapsbelasting worden?

Uit Laarbeek doen ook diverse mensen een gooi naar een van de 23 te verkiezen plekken in het bestuur van Waterschap Aa en Maas. Zij stellen zich voor.

Algemene Waterschapspartij
Anita Slaats (Lieshout), lijsttrekker

Waarom moeten mensen gaan stemmen?
Mensen betalen voor het waterschap, dan is het ook goed dat er verkiezingen zijn. Niemand wil dat sloten stinken en dat er geen problemen met het water zijn, voor onder andere de landbouw. Dat regelt het bestuur.

Waarom de Algemene Waterschapspartij?
De programma's liggen dicht bij elkaar. Maar onze partij richt zich vooral op goed waterbeheer, met mensen die verstand van zaken hebben en weten wat er speelt, geen ervaren politici. Het is onder meer van belang dat water goed gezuiverd wordt, zoals in Aarle-Rixtel. Waterschappen zorgen ook voor stevige dijken. Daar hebben wij hier niet veel mee te maken, maar als het Westen overstroomt, heeft dat automatisch gevolgen voor ons. Daarom is het goed dat we daar aan meebetalen. Ook moeten we zeker kijken naar klimaatverandering en die problemen niet uit de weg gaan.

Naast Anita Slaats staat ook Rini Hermus uit Lieshout (plek 3) op deze lijst.

CDA
Harry Brugmans (Beek en Donk), plek 15

Waarom moeten mensen gaan stemmen?
Mensen moeten stemmen en kiezen als er verschillende opvattingen zijn. En bij de waterschappen is dat het geval. Mensen moeten vooral goed naar de programma's kijken.

Waarom het CDA?
Wij willen geen lastenverzwaring, hoogstens de inflatie volgen. Ook moet er goed gekeken worden naar de klimaatverandering. We hebben geen invloed op het klimaat zelf, maar de gevolgen moeten goed opgevangen worden. De infrastructuur voor het water moet daarop aangepast worden. Wijken, straten en schoolpleinen moeten klimaatbestendig worden, minder verharding zodat het water beter kan infiltreren in de grond. Het CDA wil daarbij plaatselijke initiatieven ondersteunen. Schoon water is ook een belangrijk aspect. Nu zitten er nog teveel probleemstoffen, als medicijnen in. We willen het probleem bij de bron aanpakken. Voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnen in het water komen. Daar is zeker nog wat te winnen.

Ouderen Appèl – Hart voor Water
Frans Biemans (Mariahout), lijsttrekker

Waarom moeten mensen gaan stemmen?
Er zijn bij het waterschap belangrijke zaken te regelen. We leven in een tijd dat er veel aandacht is voor de natuur. Dan moet dat ook goed geregeld worden vanuit het waterschap en daarom moet mensen hun stem uitbrengen.

Waarom Ouderen Appèl – Hart voor Water?
Als Ouderen Appèl willen we erop toezien dat er zo min mogelijk lastenverzwaringen komen. De besteding van het belastinggeld dat betaald wordt, wordt kritisch bekeken. Een verhoging hiervan zullen wij afwijzen. We denken dat er misschien zelfs wel bezuinigd kan worden. We willen goed op de centen letten en efficiënt werken.

Naast Frans Biemans staan ook Frank de Groot uit Lieshout (plek 7), Thea van den Bogaard – Donck uit Lieshout (plek 8) en Henk van Lierop uit Beek en Donk (plek 9) voor Ouderen Appèl – Hart voor Water op de kieslijst.

PvdA
Gäby Vereijken (Beek en Donk), plek 3

Waarom moeten mensen gaan stemmen?
Water is een eerste levensbehoefte. De waterschappen zorgen niet alleen voor onze veiligheid maar ook voor voldoende water in droogteperiodes en oppervlaktewater dat meehelpt aan een gezonde, natuurlijke leefomgeving en een duurzame economie.

Waarom PvdA?
We richten alles wat met water te maken heeft zo in dat bedrijven zich graag in ons gebied vestigen en het goed en duurzaam werk oplevert voor onze regio. De PvdA streeft naar een duurzame tuin- en akkerbouw, die in evenwicht is met haar omgeving en haar niet langer structureel belast door bijvoorbeeld overmatige behoefte aan water en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bedrijven kunnen en moeten heel wat meer bijdragen aan de kosten van het waterwerk. De PvdA vindt het een taak van het waterschap om de inwoners actief te betrekken en medeverantwoordelijk te maken. Dit kan onder andere door projecten voor groene daken, duurzaam gebruik van regenwater en het anders afwateren van verharde oppervlakte.

Water Natuurlijk
Henk van Beek (Aarle-Rixtel), plek 24

Waarom moeten mensen gaan stemmen?
Water is een belangrijke factor in onze samenleving. Dat merk je steeds meer de laatste jaren als je kijkt naar de extreme droogtes, maar ook naar extreme regenval.

Waarom Water Natuurlijk?
Het is belangrijk dat we goed kijken naar hoe we omgaan met water. De natuur speelt daarin een belangrijke rol. Door ingrijpen van de mens worden natuurlijk processen verstoord en daar moet op geanticipeerd worden. Wij staan voor duurzaam waterbeheer. Daarom is het ook goed dat onder meer de Brabantse Milieufederatie en Brabants Landschap bij ons vertegenwoordigd zijn. Water Natuurlijk kijkt niet alleen naar de belangen van de natuur, maar ook naar die van andere partijen.

Frans Biemans (Ouderen Appèl – Hart voor Water)
Anita Slaats (Algemene Waterschapspartij)
Gäby Vereijken (PvdA)
Afbeelding