Linda van Dijk met piccolo
Linda van Dijk met piccolo Foto:

Linda van Dijk

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Zonder dwarsfluit zou het leven van Linda (19) een stuk leger zijn. Gepassioneerd vertelt ze over haar instrument waarmee ze in diverse gezelschappen 'acte de présence' geeft.

Waar zouden we jou met je dwarsfluit van kunnen kennen?
"In Beek en Donk zit ik bij harmonie Oefening en Uitspanning. Natuurlijk heb ik daar ook in het leerlingenorkest en in het jeugdorkest gezeten. Samen met fluitisten van O&U vormen we het ensemble 'Tutti Flutti'. Afgelopen februari traden we nog op in 't Oude Raadhuis. Ook zit ik bij de kapel 'Stoudt'. En met kerst trad ik op in de kerk in Mariahout."

Dwarsfluit, je eerste liefde?
"Dat is een grappig verhaal. Op basisschool 't Klokhuis hadden ze elke woensdagochtend 'De Appeltjesparade'. Tijdens deze creatieve ochtenden traden soms klassen op, soms kwam er iemand optreden. Als klein kind zag ik daar een lang zwart instrument met zilveren knoppen. De persoon bespeelde het met zijn handen voor zijn borst. Ik vond het geluid fantastisch. Thuis beeldde ik dit instrument uit voor mijn moeder. Die riep enthousiast "O, een dwarsfluit." Terwijl het achteraf toch duidelijk een klarinet was, haha. Maar ik ging op dwarsfluitles en daar heb ik nooit spijt van gehad."

Muziek buiten Laarbeek?
"Mijn vakanties worden vaak gevuld met deelnemen aan project-orkesten. Twee keer deed ik mee met het ZomerOrkestNederland (ZON). Allemaal jonge mensen vormen een harmonieorkest. Leuk en leerzaam om te doen. Spannend, helemaal in je eentje ergens op af gaan. Ik speelde met meer dan dertig fluitisten uit binnen- en buitenland met de Nederlandse fluitacademie. Ik was een van de achttien fluitisten onder de achttien. Dominic Seldis, bekend van 'Maestro', was de solist die wij begeleidden. Woudschoten is ook een muziekcursus die ik zomers gevolgd heb. We werkten daar met verschillende ensembles."

Solist of toch in het orkest?
"Solo's zijn supertof, toch speel ik veel liever in een orkest. Teamwork trekt me, samen de schouders onder een stuk zetten, de passie delen en zwoegen op moeilijke partijen. Als de muziek dan goed op zijn plek valt ben ik helemaal blij. Je voelt ook met anderen mee als zij een pittig stuk hebben. Op 24 maart blaas ik mee met 'Het Brabants Jeugd project orkest' in 'De Blauwe Kei' in Veghel. Het is gaaf om te horen dat stukken door hard te repeteren vooruit gaan. Technische uitdaging en gevoel overbrengen op het publiek zijn dingen die ik graag doe."

Blokfluiten
"Inmiddels geef ik blokfluitles aan kinderen. Geweldig om over te brengen hoe leuk muziek is. Wist je dat muziek ook goed is voor je hersenen? Je hersenhelften leren beter communiceren. Liefde voor muziek overbrengen is mijn belangrijkste taak."