Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Voor de 21e keer internationale vrouwendag in Laarbeek

Tekst: Martin Prick
Foto's: Joost Duppen

Mariahout - Een groepje vrouwen onder leiding van Dora Donkers-Verstraten organiseerde een bijeenkomst speciaal voor vrouwen in het Buurthuis. Behalve een serieus onderwerp staat gezelligheid voorop.

Huisarts
In haar openingswoord neem Dora haar toehoorders mee naar het einde van de 19e eeuw, toen de rechten van de vrouw in de kinderschoenen stonden. Als voorbeeld noemt zij vrouwenvoorvechtster Aletta Jacobs, die streed voor het invoeren van een kiesrecht. Als dat in 1919 eindelijk wordt ingevoerd, is Aletta al 66 jaar oud. Als studente werd zij na een lange strijd toegelaten tot de universiteit. Daar werd ze de eerste Nederlandse huisarts. Ook in die hoedanigheid streed ze voor de vrouw en schreef voorbehoedsmiddelen voor, zodat de vrouwen niet elk jaar zwanger werden.

Moeder Theresa
Het thema van de internationale vrouwendag is 'heldinnen'. Om dit begrip wat meer inhoud te geven heeft de organisatie Henny Hommersom-Verrijt uit Gerwen uitgenodigd. Zij staat al 25 jaar klaar voor een weeshuis in India. Al die tijd gaat Henny regelmatig naar India, eerst samen met haar man Afgelopen jaar is Thea van Rixtel uit Beek en Donk met haar mee geweest.

Zij logeren dan meestal in het huis van de aartsbisschop daar. Veel religieuzen zorgen er voor de arme kinderen en proberen de laatste tijd ook de scholenbouw en dus het onderwijs te stimuleren. Veel van de dia's tonen blije kinderen, die belangstelling hebben voor alle nieuwe dingen. Dat Henny op handen wordt gedragen is duidelijk. Aan het einde van de lezing komt moeder Theresa nog even voorbij. Henny is er trots op ze in levende lijve te hebben ontmoet en elk bezoek aan India is niet compleet zonder een bezoek aan het huis, waar moeder Theresa haar laatste jaren heeft gewoond. Blij verrast was Henny toen bleek dat de spontane collecte €437,00 euro opbracht!

Bel
De groep, die deze avond organiseert doet dit voor de 21e keer. Enkele jaren na het ontstaan van Laarbeek stopte de subsidie en ook de ondersteuning van Vierbinden Omdat alles toen op de schop ging vond het comité dat er voor vrouwen in ieder geval één keer per jaar iets moest worden georganiseerd. Dit resulteerde in deze jaarlijkse bijeenkomst. Elk jaar is het op 8 maart vrouwendag en de organisatie probeert op de woensdag het dichtst bij 8 maart iets op poten te zetten. Dit jaar wilden ze een bepaalde muziekgroep op laten treden en omdat die alleen in het weekend konden optreden is voor deze vrijdag gekozen. Het organiserende viertal werkt zonder steun van wie dan ook en vraagt een bijdrage van de bezoekende vrouwen. Dit jaar treedt de groep Fox en de Strotjes op. Dit is een achtpersoonsformatie, waarvan twee vrouwen. Hun repertoire bestaat vooral uit liedjes uit de goede oude tijd. Zo wordt volop meegezongen met het lied 'Als ik tweemaal met m'n fietsbel bel'!

Dora vindt het erg belangrijk dat er aandacht blijft voor de vrouwen. Daarom gaat ze ook volgend jaar door met haar al 21 jaar durende initiatief.

Afbeelding