Afbeelding
Foto: Foto:

ABL wil actie van provincie rondom verkeersproblematiek Laarbeek

Als Algemeen Belang Laarbeek (ABL) maken we ons al jaren sterk voor een goede bereikbaarheid van Laarbeek. Met het stranden van de verkeerplannen voor "De Ruit" 4 jaar geleden, zijn in de afgelopen regeerperiode van het huidige college van Gedeputeerde Staten stappen gezet om de bereikbaarheid van Zuidoost Brabant te verbeteren.

Concreet zijn de plannen voor de N279. Met name het traject tussen Veghel en Asten is voor Laarbeek van belang. Zoals de plannen nu voorliggen, wordt op genoemd traject een tracé aangelegd met 2x1 rijbanen. Echter, de ongelijkvloerse kruisingen worden klaar gemaakt voor 2x2 rijbanen. Wij hebben als ABL altijd het standpunt gehad dat als nut en noodzaak voor 2x2 rijbanen bewezen is, wij dit zullen steunen. De laatste verkeersberekeningen zijn nog dusdanig dat dit niet nodig is. Daarnaast is onbekend wat de aanzuigende werking is van de A67 op de N279. Zo lang de plannen rondom deze rijksweg nog onduidelijk zijn, moeten we voorzichtig zijn met een uitbereiding van de N279. Misschien worden de problemen wel veel groter!

In december 2018 is in de Provinciale Staten besloten om met 2x1 rijbanen verder te gaan. Een motie in de Provinciale Staten van het CDA en VVD om real time het aantal verkeersbewegingen te gaan monitoren heeft het gehaald. Hier zijn we als ABL blij mee. De situatie op de N279 wordt actief in de gaten gehouden en daar waar nodig wordt bijgestuurd.

Met betrekking tot de situatie rondom de Beekse Brug zijn we wat somberder. De N615 is weliswaar opgeknapt, maar nog steeds moet er gestudeerd worden op een definitieve oplossing voor de Beekse Brug. Dit duurt wat ons betreft al veel te lang. Het risico zit er daardoor in dat de oude plannen voor "De Ruit" weer op tafel komen als de huidige coalitiesamenstelling in de provincie gaat veranderen na 20 maart. Nog even ter herinnering: de laatste plannen van toenmalig gedeputeerde van Heugten (CDA) waren desastreus voor Laarbeek. Wij willen hier niet naar terug!

Daarom willen wij u adviseren tijdens de komende verkiezingen voor Provinciale Staten te kiezen voor een partij die ook vaart wil maken met de huidige plannen rondom de N279 en de Beekse Brug. De voortvarendheid van de huidige coalitie (VVD, SP, D66 en PvdA) geeft vertrouwen voor een snelle aanpak.

Laarbeek heeft al (te) lang moeten wachten op oplossingen, het is tijd voor actie!

Algemeen Belang Laarbeek