Afbeelding
Foto: Martin Prick

Laarbeek komt in beweging en ruimt op

Tekst en foto's: Martin Prick

Lieshout - Veel vrijwilligers uit alle kernen van Laarbeek hebben zondag 24 maart geholpen bij het opruimen van de rommel langs de weg en in het openbare groen.

Grote groep
Het doel van de actie vandaag is tweeledig: De rommel wordt opgeruimd en je komt in beweging. Om 10.15 uur wordt gestart op 5 verschillende plaatsen in Laarbeek. Om 10.15 uur is het nog niet erg druk op de kiosk in Lieshout. Maar als de deelnemers aan de slag gaan vanuit de kern van Lieshout verzucht Anja van den Elsen: "Hadden we maar veel meer materialen meegenomen". Anja verwelkomt iedereen, voorziet ze van een hesje, knijper en vuilniszak, verdeelt de plattegronden en herinnert iedereen eraan de rommel op te ruimen, maar ook ontzag te hebben voor de beplanting. De zwerfvuilgroep van de KBO is al vroeger en ook de dag ervoor drukdoende geweest met het opruimen van de bermen. "Eigenlijk hebben we gisteren onze opruimdag gehad", vertelt Frits Vorstenbosch, "maar vandaag doen we nog een keer mee". Lieshout is onderverdeeld in drie stukken, zodat drie groepen van de ongeveer 35 belangstellenden kunnen worden samengesteld.

Konijnenpoot
De familie Fleuren bestaat uit moeder, vader, Pieter en Elise. Ze zijn allemaal spelend lid van harmonie Caecilia uit Lieshout. Het is voor hun een leuke activiteit en ze zijn geestdriftig plastic aan het verzamelen uit de sloot langs de Ribbiusstraat. Ze doen het samen met de familie Dankers. Moeder Marielle, dochter Irene en zoon Pepijn zijn even later bezig het nieuwe speeltuintje aan de Nieuwstraat aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Diverse groepen lopen door het dorp, met een aanhangwagen op korte afstand, waarop de volle zakken kunnen worden achtergelaten. Sommige straten springen eruit. Het is erg schoon langs de Molenstraat, maar juist erg vuil langs de Beekseweg en de Hoofakker. Corrie Verbakel is vrijwilliger van de wijk, Sluiter, Melter, Wolwever. Zij vertelt, dat een initiatief voor een schone wijk echt werkt, als je dat wilt: "Met twee gezinnen, Dekkers en Verbakel, zijn we begonnen met de rommel in de wijk op te ruimen. De heren doen de buitenkant en de dames zorgen voor het midden van de wijk. In het binnengebied hebben we de indruk, dat de mensen wat meer rekening houden met het schoonhouden van de buurt. In het buitengebied treffen we vaak vervuiling aan, zoals halfgevulde wijnflessen, die waarschijnlijk van niet wijkbewoners afkomstig zijn". Ze is ook blij met de steun van de gemeente: "We hebben al eens een keer bloembollen gekregen". Pascal Béguin uit Beek en Donk laat het vreemdste zien, dat hij heeft gevonden. Een hanger met een konijnenpoot eraan!

Harmonie Caecilia komt om één uur alle groepen met vrolijke muziek ophalen. Iedereen heeft zich inmiddels namelijk bij molen De Vogelenzang in Lieshout verzameld. In een grote stoet vertrekken alle 'opruimers' gezamenlijk, vergezeld van de burgemeester en de auto's met volle aanhangers naar de kantine van ELI, waar de afsluiting van deze speciale dag zal plaatsvinden.

Afbeelding
Afbeelding