Afbeelding
Foto:

Twee jonge honden

Tekst: Jac Babin

Twee jonge honden waren het, pater Wim Holterman osfs en pater Kees Jongeneelen osfs. Zij begonnen in de jaren '70 aan een loodzware klus. Het samenvoegen van twee parochies in Beek en Donk. DeMooiLaarbeekKrant bezocht beide heren. Hij vond ze in het Salesianum aan de Gemondseweg in Schijndel. Ze zijn inmiddels op leeftijd.

Oblaten
Wim en Kees zijn Oblaten van de H. Franciscus van Sales. Oblaten zijn mensen die zich aangetrokken voelen tot de spiritualiteit van de H. Franciscus van Sales. Rond hun spiritualiteit heeft zich een groep gevormd, die zich de Salesiaanse Familie noemt. Deze Familie heeft in Nederland zeventig leden. Elke maand komen ze in kleine groepjes samen rond teksten van Franciscus van Sales. Enkele keren per jaar, verzamelen zij zich in het Salesianum in Schijndel. "Het Salesianum heeft een uitgebreid aanbod voor iedereen die zich wil verdiepen in spiritualiteit", zegt Wim." Bijbelcursussen, bezinningsdagen, filmdagen, eucharistievieringen… Kijk maar op de website www.oblaten.osfs.nl.

Opleiding
"Beek en Donk heeft altijd banden gehad met de Oblaten", vertelt Wim. "De opleiding van de Oblaten was tot 1965 gevestigd in huize Leefdael. Velen van hen zijn werkzaam geweest in de parochies van Beek en Donks." Kees vult lachend aan: "Zelf hebben we onze opleiding genoten in Amsterdam op de Katholieke Theologische Hogeschool. We hebben het allemaal meegemaakt, provo's, witte fietsen, Maagdenhuisbezetting, krakersrellen…"

Twee jonge honden
Kees kwam in 1975 naar Beek. Hij was toen 29. Wim kwam in 1978. Hij was toen 33. Kees zou later de eerste pastoor worden van de nieuwe parochie Beek en Donk. "De opdracht was om te komen tot één pastoraat, verdeeld over twee kerken en twee pastorieën", vertelt Wim. "Aanvankelijk leek het een onmogelijke opgave", zo gaat Kees verder. "Er liep een scherpe grens tussen de kern Beek en de kern Donk. En niet alleen op parochieel gebied! We hadden echter de tijdsgeest mee. Door de kerk woei, na het concilie, een bevrijdende wind. Ons boordje kon los en de toog aan de kapstok! Ook de betrokkenheid van de gelovigen was groot. Voor het eerst kregen ze het gevoel dat de kerk van hen was."

Samenvoeging
In 1976 werd een beleidsgroep opgericht. Er volgden vergaderingen, werkgroepen, bezinningsdagen, voorlichtingsavonden… De betrokkenheid van de mensen werd zó groot, dat sommige mensen zelfs een Pastorale Toerustingscursus gingen volgen. Twee jaar lang, een avond in de week! In 1980 was de samenvoeging een feit. Het beleidsplan van de nieuwe parochie, maakte de parochie meteen tot voorbeeldparochie van het bisdom. De samenvoeging werd gevierd met een grandioze viering in een volle kerk. Het thema? 'Jij bent een deel van de keten'.

Terugblik
Het is duidelijk dat beide heren terugkijken op een mooie tijd. Waarin veel werd bereikt. Dat getuigt het fotoboek dat Wim ter tafel brengt. "Kijk hier, nog een jeugdige …! En hier…" Spijtig vinden zij het dat de grote betrokkenheid uit die tijd er niet meer is. En waar ligt het aan? Wie het wèl weet mag het zeggen."

Tot slot
"Heb je ons gevonden via de heemkundekring?", vraagt Kees nieuwsgierig. Het antwoord is bevestigend. "Wim, jongen, nu zijn we echt oud! De heemkundekring heeft belangstelling voor ons!", lacht Kees. "Zeg ze maar in Beek en Donk dat het goed met ons gaat!", zegt Wim. Gedwee gaan ze op de foto. "Onze grote baas Franciscus in het midden", grapt Wim. "Wel een beetje bijsnijden, hè!. Niet heel Laarbeek hoeft te zien hoe goed we het hier nog hebben.

Afbeelding