Vlnr. Pierre Koolen, Theo de Jong, Linda Blaauboer, Arno Strijbosch, René Ziedses des Plantes.
Vlnr. Pierre Koolen, Theo de Jong, Linda Blaauboer, Arno Strijbosch, René Ziedses des Plantes. Foto:

Dertig jaar Gipsy Mood: van zigeunermuziek tot wereldmuziek

Tekst: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Zet Theo de Jong (Aarle-Rixtel) met zijn gitaar, Arno Strijbosch met contrabas, Pierre Koolen met viool, René Ziedses des Plantes met klarinet en zangeres Linda Blaauboer bij elkaar en Gipsy Mood is compleet. Dertig jaar geleden werd deze band opgericht door voornamelijk Aarlese muzikanten die graag zigeunermuziek wilden spelen. Door de jaren heen en enkele (buitendorpse) muzikantwisselingen verder, kreeg Gipsy Mood een steeds breder repertoire. Theo de Jong en Pierre Koolen zijn lid vanaf het eerste uur; zij hebben de band mede opgericht.

Vóór Gipsy Mood speelden Theo en Pierre al samen in een lokaal folkgroepje 'De Flied' genaamd. "Die band groeide op een gegeven moment uit tot negen muzikanten," vertelt Pierre: "We hadden veel plezier maar er was niet zoveel structuur. Daarom besloten we onze groep op te splitsen in twee nieuwe bandjes. Dat was het begin van Gipsy Mood." "Ook al hadden we in het begin een andere naam," vult Theo aan: "Het was voorjaar 1989 en de tijd van hervormingen in Oost-Europa met glasnost en perestrojka. Daarom noemden wij ons 'The First Dutch Glasnost Gipsy Band'. Toen die naam toch echt te lang bleek hebben we onze naam veranderd in Gipsy Mood. Wij zijn geen zigeuners maar proberen wel de sfeer van zigeunermuziek over te brengen op onze manier, vandaar de naam Gipsy Mood."

Op de Gentse feesten had de band al vrij snel een eerste optreden. "Niet dat we uitgenodigd waren," lacht Theo: "We speelden gewoon op de hoek van de straat. We wisten niet dat we daar een vergunning voor nodig hadden. Gelukkig vroeg de politie niets en hadden we op het eind van de dag een koffer vol met geld. Daarvan wilden we lekker gaan eten maar eenmaal gearriveerd bij het restaurant hoefden we niets te betalen. De eigenaar had liever dat we een uurtje muziek speelden."

Enkele jaren later melde contrabassist Arno Strijbosch zich: "Ik had gereageerd op een advertentie die Gipsy Mood had geplaatst en werd meteen aangenomen." "Dat klopt", herinnert Pierre zich: "Wij hoorden hem spelen en het was meteen: ja, dat is ie." Klarinettist René Ziedses des Plantes kwam de band in 2009 versterken: "Ik wilde graag muziek maken en had enkele bandleden al horen spelen. Na diverse telefoontjes mocht ik een paar keer mee spelen en zo kwam ik bij Gipsy Mood." In 2015 zocht de band een nieuwe zangeres waarop Pierre zei: "Ik ken er nog een van de jazzavonden bij Van Bracht, Linda Blaauboer. Ik zal haar eens bellen." "Ik hoefde er niet lang over na te denken," lacht Linda: "Na een keertje koffie drinken en repeteren wist ik het al." "En wij ook," vult gitarist Theo aan.

Alle bandleden hebben een andere muzikale achtergrond. Theo komt uit de folk, Arno uit de jazz, René dixieland en klezmer, Pierre klassiek en Linda funk en soul. Dit is volgens de bandleden de reden waarom de muziek van Gipsy Mood zo veelzijdig is en zich blijft ontwikkelen. "In eerste instantie speelden we traditionele zigeunermuziek en zigeunerswing," legt Theo uit: "Maar door de diverse muzikantenwisselingen heeft ons repertoire zich in de loop der jaren verbreed naar allerlei soorten wereldmuziek. Zo brengt een accordeonist Franse invloeden, een klarinettist klezmer en swing en een zangeres fado. Iedere muzikant brengt nieuwe mogelijkheden en inspiratie mee. Onze muziekstijl is niet zo alledaags maar wel zo breed dat we op allerlei gelegenheden kunnen spelen. Daarom blijft het erg leuk om samen muziek te maken en mensen hiermee te vermaken." Ook het feit dat de band akoestisch speelt draagt hier volgens contrabassist Arno toe bij: "We komen binnen, pakken de instrumenten uit en binnen tien minuten staan we te spelen. Zelfs als de stroom uitvalt spelen wij gewoon door."

Dit jaar bestaat Gipsy Mood dertig jaar. Concrete plannen hoe dit jubileum te vieren zijn er nog niet. Theo: "Misschien is het leuk om onze muziek vast te leggen, bijvoorbeeld op een cassettebandje." De band maakt tot slot van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen: "We zoeken nog een goede plek om ons jubileum te vieren."

Voor meer informatie over Gipsy Mood kun je terecht op www.gipsymood.nl.

Foto uit de begintijd van Gipsy Mood