Afbeelding
Foto:

Lieshout wil veiliger verkeer!

Lieshout - Recent zijn een aantal ernstige ongevallen gebeurd op de N615 kruising Deense Hoek-Hoofakker-Bosrand/'t Hof. Dat was voor ons aanleiding om met de gemeente en provincie in gesprek te gaan. Inmiddels heeft constructief overleg plaats met de gemeente over de verkeerssituatie op de N615.

Kruising N615 Hoofakker/Molenheide met Deense Hoek – 't Hof/Bosrand
Sinds de omleiding om Lieshout (N615, Hoofakker) werd geopend zijn er vele slachtoffers gevallen op deze kruising.

De provincie Noord-Brabant (eigenaar van deze N615) noemde de weg in 2009 een 'black spot'. Er werd daarom opdracht gegeven voor een planstudie. In deze studie is de situatie goed geanalyseerd en voorgesteld om de kruising te vervangen door een rotonde. Dat vergroot de verkeersveiligheid en zou ook het 'sluipverkeer' door de kom van Lieshout en het Broek kunnen verminderen.

Dit voorstel is nog niet gerealiseerd, ook niet tijdens het vorig jaar uitgevoerde groot onderhoud. De veiligheid van de kruising is (daardoor?) verder verslechterd, de ongevallenregistratie van de politie (STAR) geeft in de eerste 2 maanden van 2019 al 14 ongevallen aan, waarvan 5 met (zwaar) letsel. Door de verhuizing van de bushaltes in het dorp naar de kruising is er een veiligheidsrisico bijgekomen, zowel voor het autoverkeer als de kwetsbare groep fietsers en voetgangers.

Verkeerssituatie op de N615 Molenheide en de rechtstreeks daarop aangesloten wegen en uitritten
Op een afstand van nog geen 2 km (van het begin van het bos tot de bocht in Gerwen) zijn maar liefst: 7 zijwegen verharde en onverharde; 29 in- en uitritten; 6 bushaltes; 6 oversteekplaatsen, waarvan 3 voor voetgangers t.b.v. de bushaltes aan de oostzijde van de weg; 2 voor fietsers en voetgangers t.b.v. de Roeklaan en Lijsterlaan; 1 voor paarden, fietsers en voetgangers t.b.v de Merellaan.

Volgens de principes van Duurzaam Veilig, die bij het ontwerpen van een weg worden gehanteerd, past in deze situatie een weg met een maximum snelheid van 80km p/u niet.

De gevaarlijke situatie voor fietsers/voetgangers die vanuit Lieshout naar 't Hof/Bosrand, de bushaltes of richting Nuenen-Eindhoven willen
De situatie tussen de Molenstraat en de kruising Deense Hoek is een doorn in het oog van iedereen die daar wel eens fietst of wandelt. Om vanuit Lieshout richting Bosrand / 't Hof te fietsen, dient nu 4 keer de weg te worden overgestoken, een weg met druk verkeer! Ben je te voet dan moet je van de Molenstraat tot de brug (en vv) op de rijweg lopen, op de brug ben je aangewezen op een heel smalle verhoging aan de zijkanten van de rijbaan. Dat moet beter kunnen denken wij. Wij zijn daarom namens al die mensen die deze gevaarlijke situaties (regelmatig) aan den lijve ondervinden gestart met de voorbereiding van een burgerinitiatief. Wij verzoeken daarin de gemeenteraad deze kwesties nu serieus op te pakken.

Steun ons daarin door de petitie 'Verkeersonveiligheid kruising Deense Hoek N615 eo' te ondertekenen op www.petities.nl.

Ingezonden door:
Omwonenden van de kruising Hoofakker N615