Skrkrskjs

Afgelopen week belde mijn zusje op. "Kunnen jullie mij komen halen? Mijn fietsband is kapot en volgens mij is de ketting eraf." Een diepe zucht, want eerder die dag was er al discussie over hoe laat mijn zusje naar huis zo komen. 'Kom maar om elf uur.' 'Nee, ik ben net wakker!' 'Half twee dan.' 'Twee uur?' 'Nee, half twee.' Na dit gesprek volgde gegrom van beide partijen. Maar, ondanks deze discussie hoefde mijn zusje niet vanuit Helmond naar huis te lopen met de fiets, maar werd ze toch opgehaald.

Die avond had ik een feestje en omdat we daarna nog zouden uitgaan, sliep ik die avond bij een vriendin. Van te voren moest ik werken, dus werd ik, samen met mijn fiets naar Helmond gebracht. Google Maps werkte niet mee, maar uiteindelijk kwamen we bij het juiste adres aan. Het feestje was gezellig, beetje kletsen en lachen, muziek luisteren, wat eten en drinken en natuurlijk, het hoogtepunt van de avond, foto's en selfies maken.

Om half twaalf besloten we maar eens te gaan. We moesten nog langs het huis van een van mijn vrienden om iets op te halen en daarna mijn spullen en fiets neerzetten bij de ander, want daar zou ik blijven slapen. Na het afscheid; "Doeii, dáág en volgende keer ga je wel mee stappen, hè?", konden we gaan. We waren nog geen twee straten verder toen er een geluid van mijn fiets kwam. 'Skrkrskjs', zo klonk het. Hij hield het nog even vol, maar een straat verder kwam ik niet meer vooruit. Ketting eraf.

Na een kort overleg besloten we dat ik het beste door Helmond heen gesleept kon worden, eerst om dus nog iets op te halen en daarna om mijn spullen af te zetten. Ik in het midden en aan beide kanten van mij iemand die me vooruit trok. Met een hoop gehijg en gezucht werd ik van het ene adres naar het andere gesleept.

Eindelijk, om half een, konden we naar de stad, waar de rest al wachtte. Ondanks het gedoe met mijn fiets was de avond redelijk gezellig geworden. Voor mij in ieder geval dan. Ik weet niet of mijn ouders het zo leuk vonden om twaalf uur 's nachts nog een appje te krijgen met de vraag of ze me de dag erna konden ophalen omdat mijn ketting eraf lag en om dan niet met één, maar twee fietsen naar de fietsenmaker te gaan.