Kleuters tegen kwalen

Afgelopen paasweekend heb ik doorgebracht met een gedeelte van mijn familie, van jong (2) tot oud (85) in één groot huis. Het was gezellig en we hebben, mede door het prachtige weer, volop genoten. Onze familie is in de loop van de jaren erg uitgedijd, mijn vader heeft ondertussen 6 achterkleinkinderen, en dat zorgt dus voor een groot verschil in leeftijd tussen de oudste en de jongste. Zo'n familieweekend is druk en vermoeiend voor de oudste, maar stiekem kan hij toch ook wel genieten van al dat jong grut om hem heen.

Dit deed me denken aan een tv-programma wat ik kort geleden zag…'Kleuters tegen kwalen' heet dat. Een prachtig programma. Kleuters gaan op bezoek bij ouderen in een verzorgingshuis en gaan allerlei activiteiten samen doen. De ouderen zie je echt genieten van al die levendigheid, ook al zijn ze soms in het begin nog wat terughoudend en afwachtend. De kleuters zijn onbevangen en zeggen wat ze denken en doen en dat ontlokt regelmatig hele eerlijke antwoorden en op zijn minst een glimlach bij de ouderen op het gezicht. En ja…als de kleuters dan beginnen met een dansje of met muziek, dan doen de ouderen vanzelf mee…en dat levert in een uur vaak meer beweging op dan ze normaal gesproken in een hele week hebben, vandaar die titel. Ook bij mijn huidige werkgever is het één keer per week feest en komen er kleuters over de vloer om samen met de ouderen (vaak met dementie) te gaan dansen en te kletsen. Dat is zo ontzettend leuk en gezellig om te zien, de meeste ouderen kijken er dan ook erg naar uit. Goed initiatief dus.

Men heeft het er vaak over dat bewegen bij ouderen gestimuleerd moet worden. Er wordt dan meteen gedacht aan sporten of gymmen, maar gewoon zelf meehelpen met aankleden, kleine karweitjes in het huishouden (stoffen, was vouwen, boontjes doppen etc) geeft ook beweging en ook al lijkt het maar heel weinig, al die kleine beetjes bij elkaar is heel wat en in ieder geval beter dan niet bewegen. En natuurlijk, hou er rekening mee dat het dan allemaal niet meer zo snel gaat, maar neem het alstublieft niet meteen over. En ga je af en toe een ommetje maken, lopend, met of zonder rollator, of zittend in een rolstoel…er zijn steeds meer beweegtuinen of beweegtoestellen in de omgeving waar je op een relaxte manier, in de open lucht en op je eigen tempo wat bewegingen met je armen of benen kunt maken en zo toch wat oefent. Gewoon doen… het is goed voor je want rust roest!