Renske Verkuijlen
Renske Verkuijlen Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Renske Verkuijlen

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Renske Verkuijlen (18) uit Lieshout is net thuis van haar stagedag op 'Zonnetij' in Aarle-Rixtel. Op tafel staat een dienblad versierd met paasversierselen. "Elk seizoen maak ik iets", vertelt de creatieve Renske. Bij de thee, waarvan het zakje de aanleiding is voor vraag 1, vertelt zij verder.

Renske, hier wordt gevraagd naar je favoriete dag van het jaar. Heb je die?
Na even nadenken: "Dat is dan eerste of tweede kerstdag, maakt niet uit welke, als we met de familie bij elkaar zijn. Dat vind ik leuk."

Je komt net terug van je stage. Welke opleiding doe je en kun je wat over je stagedag vertellen?
"Ik doe de Mbo-opleiding Verpleegkunde aan ROC Ter Aa in Helmond en zit nu in het tweede jaar. Vanochtend heb ik vanaf 7 uur de ochtendzorg gedaan. Dat is mensen uit bed halen, douchen en medicatie geven. Vanaf 11 uur is het dan tijd om allerlei zaken te regelen, bijvoorbeeld materialen of dat er meer zorg voor iemand kan komen. En medicatie mag ik inderdaad al geven. Ik heb vorige week mijn medicatie-opdracht met een 'goed' afgerond."

Wanneer wist je dat je in de zorg wilde werken?
"Van jongs af aan eigenlijk al. Ik wilde óf juf worden óf de zorg in. Dit kwam ook steeds uit de testen die ik maakte. Om de keus goed te maken heb ik één dag op een school gewerkt, één dag op kantoor en één dag in de verpleging. Het werd de zorg voor mij."

Je vertelt dat je in de klas veel verschil ziet qua mensen die voor verpleegkunde kiezen. Vertel.
"Je ziet precies welke mensen het ziekenhuis ingaan. Die kunnen iets meer druk hebben, volgens mij. De mensen die kiezen voor de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) beheersen de gesprekstechnieken en kunnen goed doorvragen. Voor de gehandicaptenzorg kiezen vaak de stillere, wat terughoudende mensen. En mensen met heel veel geduld werken vaak met ouderen."

Jij werkt dus al?
"Ja, dat klopt, als ik het kan combineren met school. Ik werk bij kleinschalig wonen en ook bij mensen met gedragsproblemen. Zo zie ik veel van het vak. Straks hoop ik als verpleegkundige met kinderen te werken. Daar gaat mijn voorkeur nu naar uit."

En in je vrije tijd?
"De KPJ is een heel groot deel van mijn leven. Nu zijn we weer druk met de organisatie van de zeskamp in juni. Maar omdat het heel moeilijk is om vrijwilligers te vinden, wordt dit de laatste keer. Dat vind ik echt heel erg jammer. Sinds mijn tiende help ik al met schilderen en vanaf mijn 13e organiseer ik mee. En er doen altijd veel mensen mee. Naast de KPJ speel ik handbal. En ik heb een vriend, Mathijs Leenders, een koeienboer. Mijn tante is getrouwd met zijn oom, maar het is drie jaar geleden écht begonnen tijdens de trekkertrek: 'Boerdonk barst los', lacht Renske tot besluit.

Mocht je willen helpen met de laatste zeskamp, mail dit dan naar redactie@mooilaarbeek.nl.