Afbeelding
Foto:

Jongerenadviesraad: mening jongeren doet ertoe

Tekst: Nina Sneijers (ML Teenz)

Laarbeek – Voor jongeren is er weinig te doen in de gemeente Laarbeek. Althans dat viel een aantal jongeren in Laarbeek op. Veel jeugd wil meer dingen voor hen, maar weet niet hoe dat aangekaart kan worden. Een aantal tieners wil hier verandering in brengen, waaronder uw redacteur Nina Sneijers, lid van de MooiLaarbeekTeenz-redactie en participant in de nieuwe jongerenadviesraad.

In gesprek
Monika Slaets, wethouder participatie, pikte op dat een aantal jongeren graag inspraak had. Zij wilde iets met dit gegeven gaan doen. Ze ging met een aantal jongeren in gesprek. Tijdens dat overleg kwamen allerlei ideeën en zaken naar boven waar iets mee gedaan moest worden. Hieruit ontstond de jongerenadviesraad.

Wat doet de jongerenadviesraad?
Monika vertelt: "De jongerenadviesraad bestaat uit jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Ze denken mee met de gemeente over diverse onderwerpen, zoals het armoedebeleid van de gemeente, waarbij jongeren goed betrokken kunnen worden of inbreng in kunnen geven. Vaak heeft de jeugd ook met zoiets als het armoedebeleid te maken. De jongerenadviesraad geeft daarnaast ook zowel gevraagde als ongevraagde feedback."

Waarom is de jongerenadviesraad belangrijk?
De gemeente Laarbeek is trots op deze nieuwe jongerenraad. Slaets: "Ik vind het heel belangrijk dat we inzetten op jongerenparticipatie. Praten met in plaats van over jongeren. Zo horen we hoe zij over bepaalde onderwerpen denken en bespreken we welke wegen we moeten bewandelen om de jongeren van Laarbeek te bereiken. Dat geeft enorm veel energie en laat ook zien dat ook de jongeren meedoen en belangrijk zijn in Laarbeek."

Ben jij een tiener en wil je meedenken met de jongerenadviesraad? Neem dan contact op met de gemeente via gemeente@laarbeek.nl of tel. 0492-469700.