Gezelschapsspelletjes met bewoners van de Regt
Gezelschapsspelletjes met bewoners van de Regt Foto: Johan Maas

Leerlingen Commanderij College tonen maatschappelijke betrokkenheid

Tekst: Jac Babin
Foto's: Johan Maas

Laarbeek - Groepjes leerlingen van het Junior Commanderij College trokken vrijdag 19 april door Laarbeek. In plaats van les konden ze deelnemen aan een vijftal activiteiten met een maatschappelijk doel: zwerfvuil verzamelen, assisteren bij koningsspelen van OBS 't Klokhuis, helpen op het dierenpark, gezelschapsspelletjes doen met bewoners van De Regt en debatteren in de raadszaal van het gemeentehuis.

Organisatie
Het initiatief en de organisatie lagen bij het Commanderij College. ViERBINDEN en de Gemeente Laarbeek omarmden het. Dennis van Rossum, leraar op het Juniorcollege en coördinator vertelt dat het doel van deze dag bewustwording is. Bewustwording bij leerlingen over het omgaan met afval en over vrijwilligerswerk. Bewustwording bij inwoners van Laarbeek dat school en leerlingen, maatschappelijk betrokken zijn bij Laarbeek. De wethouders Briels en van der Zanden spreken de leerlingen kort toe. Iedereen spoedt zich enthousiast naar zijn activiteit. DeMooiLaarbeekKrant pendelt tussen de activiteiten en peilt de sfeer.

Verzamelen van zwerfvuil
Deze activiteit is door 40 leerlingen gekozen. In groepjes van vier vertrekken ze. Op de fiets en voorzien van oranje hesje, handschoenen, vuilniszak en professionele knijper. Anouk Duijmelinck vertelt dat ze al dat plastic afval zielig vindt voor de dieren, die dat opeten.

Het groepje van Rebecca, Keylie, Tess en Sarah, laat onderweg zien hoeveel afval ze al gevonden hebben. Ze schudden speciaal voor DeMooiLaarbeekKrant, hun vuilniszak even leeg op een grasveld in de Muzenlaan.

De koningsspelen van OBS 't Klokhuis
De koningsspelen voor de bovenbouw vinden plaats op de speelplaats van 't Klokhuis. De groepen 4-5-6 van 't Klokhuis uit Beek en Donk en Lieshout, zijn in de sporthal van het Commanderij College bezig met basketbal, voetbal en ringhockey. Leerlingen van de school treden op als scheidsrechter. Sarah Coolen vindt het scheidsrechteren niet moeilijk. "De kinderen lossen het meestal zelf op!" Lara Rovers staat bij het voetbal. "Ik vind dit echt mooi!", zegt ze terwijl ze de kinderen nog eens enthousiast aanmoedigt. Maar dan klinkt het aftellen door de centrale microfoon: "…3-2-1, wis-se-luh"

Gezelschapsspelletjes in De Regt
Onder anderen Naomi, Anne, Danya, Luna en Loes kozen voor deze activiteit. Luna zegt dat ze later verpleegkundige wil worden. Als Anne bij Triviant een vraag stelt aan bewoner Karel, vertrouwt Karel DeMooiLaarbeekKrant toe: "Ik ben helemaal van de kaart als ik in die ogen van dat jonge volk kijk!"

Piet Jacobs zit met Luna een geheugenspelletje te spelen op de computer. "Ik zie liever die jong, dan die 'ouw'! Hier zitten niks dan 'ouw'!", moppert hij. "Ze mogen elke dag terugkomen, die leerlingen van het Commanderij College, zeggen Hanny en Anita namens de leiding van de afdeling.

Helpen op het dierenpark
DeMooiLaarbeekKrant treft de hele groep aan bij de geitjes. Op een boomstronk zitten ze de jonge geitjes te knuffelen. Ze hebben hun werk er al opzitten. Cor Boudewijns, beheerder, vertelt dat ze goed gewerkt hebben samen met de vaste vrijwilligers. "Voor de meesten was het een openbaring toen ik vertelde dat mensen zoveel voedsel weggooien. Wij gebruiken het hier voor onze dieren", vertelt Cor. Daan Manders biedt DeMooiLaarbeekKrant aan om zijn geitje ook eens te knuffelen. "Maar niet tegen de haren in", voegt hij er nog aan toe.

Debatteren in de raadszaal
Onder leiding van de vestigingsdirecteur van het Commanderij College, Peter Bakx, werd gediscussieerd met elkaar en met enkele fractievoorzitters. Het ging er levendig aan toe. Twee stellingen stonden centraal: 1. Sporten dient voor iedereen in Laarbeek gratis te zijn. 2. Gratis Wifi in heel Laarbeek. De eerste stelling eindigde in een fiftyfifty stemming. De tweede stelling werd verrassend verworpen… Het was een mooi lesje democratie!

Terugblik
Tegen twaalf uur druppelen de leerlingen weer binnen. De jongens en meisjes van het zwerfvuil kregen onderweg leuke reacties: Goed bezig! Fijn dat jullie dit doen! De geitenknuffelaars, de scheidsrechters, de mensen van de gezelschapsspelletjes, de debaters. Allemaal moe, maar voldaan. Een gezamenlijke afsluiting zit er niet meer in. De vakantie staat voor de deur.

De hesjes worden ingeleverd, het afval verzameld. Ook coördinator Dennis van Rossum is dik tevreden. "Uit reacties merk ik dat de dag qua bewustwording is aangeslagen, bij leerlingen èn bij inwoners", zegt hij. "Zo'n maatschappelijke actiedag is, wat ons betreft, zeker voor herhaling vatbaar!"

Het Junior College toonde vrijdag maatschappelijke betrokkenheid
Hulp op dierenpark 't Regter Eind