Afbeelding

Verlate misplaatste 1 aprilgrap PNL

In DeMooiLaarbeekKrant van vorige week gaf PNL een in hun ogen plausibele verklaring voor de forse tegenvaller op de afvalkosten over 2018.

Laten we vooraf duidelijk zijn, ook wij als CDA zijn zeer onaangenaam verrast door deze forse financiële tegenvaller. Maar dat er kostenverhogende factoren aan zaten te komen was bij de discussie over de tarieven van de afvalstoffen in de raadsvergadering van 7 december 2017 wel duidelijk.

Even terug naar het artikel van PNL van vorige week waarin hun verklaring van de oorzaak toch wel erg eenzijdig belicht wordt.

In het bewuste artikel tekenen zij op, dat een groot deel van het tekort 'een cadeautje uit de vorige raadsperiode' zou zijn.
Inderdaad was een groot gedeelte van de extra lasten een gevolg van de afvalverwerking uit 2017, maar de afvaltarieven voor 2017 werden door PNL in december 2016 zonder kritiek goedgekeurd. Dus waren zij zelf mede de schenker van dit cadeau.
Dat de rest van het tekort over 2018 niet hoger uitviel dan dat wat het nu is, komt zeker niet door ook maar enige constructieve inbreng van PNL tijdens de behandeling van de tarieven in de raadsvergadering van december 2017. De letterlijke tekst is terug te luisteren op de gemeentelijke website.

Dat afvalverwerking vanuit een circulaire gedachte benaderd dient te worden was voor geen enkele partij vooraf een issue. PNL vond alleen de kosten te hoog en zouden zelf met een uitgewerkt voorstel naar de raadsvergadering komen. Helaas was er geen PNL voorstel als derde optie. Het college had er zoals toegezegd wel twee voorgelegd aan de raad. Raadsleden konden het niet onderbouwde voorstel van PNL dat zou leiden tot een tekort in de afvalbegroting van €190.000,- dan ook niet accorderen. Gelukkig maar anders zou het tekort over 2018 nog met ditzelfde bedrag verhoogd zijn geweest.

Dat PNL in de laatste alinea van genoemd artikel insinueert 'sterke aanwijzingen te hebben dat bepaalde tegenvallers voorkomen hadden kunnen worden' blijft voor ons als CDA een niet gefundeerde kreet tenzij ze daar met onderbouwing op terug komen. Dat zou kunnen bij de discussie over de tarieven voor het komende jaar zodat zij Laarbeek kunnen behoeden voor verder tegenvallers.

CDA Laarbeek