Afbeelding
Foto:

Jaarvergadering Sint Antoniusgilde

Beek en Donk - De Beekse Schut hield vorige week woensdag een goed bezochte jaarvergadering. Behalve het overgrote del van de gildezusters en gildebroeders waren ook verscheidene van hun partners aanwezig.

Uit de verslagen van de deken-secretaris en de deken-penningmeester, die beiden onder applaus goedgekeurd werden, bleek dat de schut een goed jaar achter de rug heeft. Enkele nieuwe leden werden het voorbije jaar geïnstalleerd en ook werd de reactivering van het gilde in 1978 op feestelijke wijze herdacht. De vendeliers hebben vrijwel alle woensdagavonden geoefend en wie weet komen de oude tijden weer terug, toen vendeliers van de Beekse Schut wijd en zijd bekend waren om hun kunsten. Toch zijn er ook zorgen. Het is hard nodig dat er meer mensen bij het gilde komen, mensen met gevoel voor traditie, jong of oud, man of vrouw, die het meer als 530 jaar oude Beekse Sint Antoniusgilde in stand willen blijven houden. Ze hoeven niet beslist uit Beek te komen.

Tijdens de jaarvergadering trad Hanneke van Rhee af als deken-secretaris. In haar plaats kwam Steven van Roessel. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader, wijlen Quirien van Roessel, die eerder 23 jaar lang het schrijfwerk voor de schut deed.

Tot slot werd Huub van den Bergh gehuldigd, hij was verleden jaar veertig jaar lid maar kon toen niet gehuldigd worden. Huub heeft zich op verscheidene manieren altijd ingezet voor het Sint Antoniusgilde, als jonge deken in het bestuur, als vendelier en vaandrig en ook negen jaar als koning en daarna als keizer van het Sint Antoniusgilde.