De Heuvel. Blijvend dorpshart of winkelstraat.

De schrijfgroep van de KBO-Lieshout is bezorgd over de plannen die in het dorp rondwaren over de invulling van de Frankische heuvel. Een plein dat ook in bestemmingsplannen beschreven wordt als van cultuurhistorische waarde en waar ooit zelfs de kleur van het dak van een hotel diende te passen bij het plein.

Een plein dat weer invulling zou moeten krijgen als echte kern van een Brabants dorp. Niet alleen voor de bewoners van ons dorp zelf maar ook voor de ontspanningszoeker die Lieshout over water, over goede fietspaden en veilige toegangswegen kan bereiken.

De schrijfgroep ziet een voortzetting in stijl van de bestaande laagbouw uit 1935 op de plaats waar nu een leegstaand bankgebouw het plein domineert. In de laagbouw zouden woningen voor senioren, kleine horeca en winkeltjes een plek kunnen vinden. De laagbouw zou door kunnen lopen in de Dorpsstraat en kan bestaan uit een begijnhofachtig plan met huur-en/of koopwoningen en appartementen.

De kiosk, markant middelpunt, biedt ruimte en voorzieningen aan allerlei muzikale activiteiten en kan bij andere gebeurtenissen gebruikt worden als centrale plaats voor de organisatoren van een evenement. Denk dan aan Koningsdag, de jaarlijkse loopwedstrijd, wielerwedstrijden, carnavalsevenementen en het meer dan regionaal bekende dialectenfestival.

En wat te denken van het oude gemeentehuis? Plaats voor een taalmuseum en thuis voor het onderdeel dialecten. Hier kunnen door een bekende regionale schrijver als beheerder workshops gegeven worden op het gebied van taal in de meest brede zin van het woord. Zelfs de verhuizing van de bibliotheek en de heemkundevereniging naar deze historische plek zou te overwegen zijn.

En wie kan er tegen het herstel van het gemeentehuis als trouwlocatie zijn? Velen hebben boven aan de dubbele trap hun families als jong bruidspaar toegezwaaid. Inmiddels is naast het gemeentehuis een ijssalon en een B&B geopend. De eerste stap?

De uitbreiding van het gemeentehuis, naast het oude pand, is een ideale plaats voor een appartementencomplex in de bestaande ruimte en met daarvoor een groene zone. Wij zijn nu eenmaal onderdeel van een groene gemeente. De achterkant van het complex kan een zonnige ruimte worden met veel groen en is een ontmoetingsplek ook voor de bewoners van het daarachter gelegen Laarhuys. Zo wonen zij niet meer op een geïsoleerd eiland en worden de bewoners direct betrokken bij de dorpsgemeenschap.

Het nu bestaande brouwerijcafé past, ook historisch gezien, perfect bij het plein. Aan de overkant zijn de lage panden: een plek voor een browniecafé met een zonnig terras. Een lokale bakker die specialiteiten als bierborstelbrood, hopkoekjes, Brabantse worstenbroodjes en andere ambachtelijke producten verkoopt. Overigens zou er ook plaats kunnen zijn voor een VVV- kantoor waar behalve toeristisch advies de Bavariatour geboekt kan worden.

Onze bronzen beelden en de pomp zien wij hun plaats behouden op het plein. Hetzelfde geldt voor de oude ANWB-richting aanwijzer. Natuurlijk dient het plein, met een halte voor de buurtbus, verkeersluw en fietsvriendelijk gemaakt te worden. Achter de lage nieuwbouw met een begijnhof karakter kan in een parkachtige omgeving de vroegere burgemeesterswoning opgenomen worden. In het achterste deel van deze hoek kan middels eenrichtingsverkeer een "kiss & ride" zone gemaakt worden.

Duidelijk mag zijn dat de verdere ontwikkeling van de Heuvel niet volledig overgelaten kan worden aan of een of meerdere vastgoedgoochelaars. Een supermarkt op en rond de Heuvel verandert het hart van ons dorp voor eeuwig.

Onze visie is een compilatie van verhalen gebaseerd op een schrijfopdracht van het oudste lid van onze groep. Wij hebben ons niet laten hinderen door kennis over het eigendom van de plekken die wij benoemen.

Schrijfgroep KBO-Lieshout