Afbeelding
Foto:

Zondagsavonds op de bank

Op zondagavond zit ik, voorafgaande aan een nieuwe werkweek, het weekend te overdenken. Vaak is dit nagenieten over wat we zoal gedaan hebben. Afgelopen zondag kwamen er beelden van de zaterdag ervoor, Koningsdag 2019, naar boven. Ondanks alle slechte weersvoorspellingen vond ik het een prachtige Nationale feestdag. Deze begon in Laarbeek met een Koningsdagontbijt in het Dorpshuis van Mariahout. Naast de zeven gedecoreerden van dit jaar waren daar nog ook een kleine honderdvijftig gedecoreerden (veelal met hun partners) uit vorige jaren aanwezig. Dit grootse ontbijt, dat voor het eerst plaatsvond, gaf mij een gevoel van verbinding met de mensen in Laarbeek. Een bijeenkomst die symbool staat voor heel veel vrijwilligers en mantelzorgers die jaar in jaar uit voor anderen klaar staan. Mensen die ook een lintje verdienen. Burgemeester Frank van der Meijden haalde dit ook aan in zijn toespraak: "Vrijwilligerswerk is maatschappelijk verankerd en draagt bij aan een samenleving waarbij we elkaar een helpende hand toesteken". Ook het voltallige college en diverse raadsleden waren aanwezig. Ook hieruit blijkt verwantschap met de vier Laarbeekse dorpen.

Tijdens dit ontbijt waren er weer andere vrijwilligers activiteiten aan het opstarten in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. Mensen die heel veel vrije tijd stoppen in het plezieren van anderen. Wat heb ik daar een bewondering voor!

Landelijk werd door de NPO op datzelfde moment op TV het bezoek van Koning Willem Alexander met zijn gezin aan Amersfoort uitgezonden. Ook daar waren ongekend veel vrijwilligers actief en werd zichtbaar gemaakt hoe je met elkaar mooie activiteiten kunt organiseren die leiden tot onderlinge verbinding. Het Koninklijk bezoek vond buiten plaats, in straten en op pleinen. Dit straalt een gevoel van vrijheid uit. Tja, de realiteit werd uiteraard ook niet uit het oog verloren. Om de twintig meter stond er wel een politieagent opgesteld om de veiligheid van het Koningspaar en het publiek te waarborgen. Maar ondanks dat dergelijke openbare grootse evenementen niet zonder risico's zijn, mogen we trots zijn op onze vrijheid die democratie heet. Dergelijke momenten zie ik ook als een opmaat naar Bevrijdingsdag. Op 5 mei staan we daar weer bij stil. Bij deze gedachten op een zondagavondmoment op de bank voel ik me een bevoorrecht mens. Met het besef dat onze kinderen en kleinkinderen in ons vrije land nog zoveel kansen en ruimte hebben en krijgen. Ik gun iedereen zo nu en dan zo'n positieve kijk op onze samenleving. Hier in Laarbeek, hier in Nederland en ook daarbuiten. Lang leve onze vrijheid! Op Bevrijdingsdag gaat de vlag weer uit!

Erik van Haperen