Afbeelding
Foto:

Metal muziek

Tekst: Martin Prick

Het is een donkere avond, maar in de kapsalon van André Hendriks aan het Heuvelplein is het gezellig. Vanavond word uw redacteur ingewijd in de geheimen van de Metal muziek. Het beeld dat vanavond bij me ontstaat strookt in het geheel niet met de vaak angstaanjagende foto's, die van bands met deze muziekstijl de ronde doen. Metal blijkt een verzamelnaam te zijn van verschillende muziekstijlen, die ontstonden als reactie op een maatschappelijke ontwikkeling. Je kunt van alles in muziek kwijt en vaak gaat muziek dan ook over de leuke kant van het leven, verliefd zijn of worden en opbeurende klanken, die zorgdragen voor persoonlijk welbevinden. Maar vanavond word ik er door Dirk Verspaget op gewezen, dat het merendeel van de gebeurtenissen in een mensenleven vaak meer negatieve dan positieve kanten heeft. Begin jaren 1980 ontstond dan ook een tegenbeweging in de muziek, die de zwarte kant, in tegenstelling tot het overdreven positieve beeld, van het leven benadrukte.

Eén van de eerste bands die in dit genre ontstond is Iron Maiden. Deze band is nog steeds actief, maar wordt bijna niet gedraaid op radiostations. De leden toeren nog steeds over de hele wereld. Ze zijn bijna allemaal de pensioengerechtigde leeftijd al ruim gepasseerd. Ze hebben een eigen vliegtuig, dat door de leider van de band wordt bestuurd. Naast zijn voortrekkersrol in de groep is deze man een vooraanstaand presentator van vliegtuig- en treindocumentaires in Engeland, die vaak te zien zijn op zender Discovery. Dat zou je niet verwachten van een man, die door velen als een gek wordt afgeschilderd omdat hij zich op uitbundige en tevens angstaanjagende wijze kleedt en gedraagt bij zijn optredens. De teksten zijn vaak van een hoog niveau, maar ze worden uitgeschreeuwd, waaronder de verstaanbaarheid ontegenzeggelijk lijdt.

Er zijn talloze bands ontstaan o.a. in Beek en Donk, waarvan André, Dirk en nieuwkomer Gijs deel van uitmaken of hebben uitgemaakt. Ieder speelt in wel drie of vier verschillende samenstellingen, waarvan er één vaak de Metalkant op gaat. "Je staat ervan versteld hoe aardig de Metal-liefhebbers onder elkaar zijn in het groepsgebeuren", vertelt Dirk Verspaget, eigenaar van een opnamestudio in Beek en Donk en tevens IT-deskundige. "Politie-inzet is niet nodig. Problemen worden door de eigen organisatie opgelost. En dan is een opmerking als: Doe nou niet zo vervelend gedraag je positief, al ruim voldoende!"

Hoewel André Hendriks enthousiast vertelt over de vaak poëtische teksten in de Metalscene heeft de muziek voor ouders een bijsmaak. Kinderen in een kwetsbare leeftijd zouden beschermd moeten worden tegen de vaak extreme uitingen van de artiesten. In het allereerste begin klopte dit ook wel, vooral degenen, die hun lichaam met de meest vreselijke make-up 'versierden', zorgden voor instandhouding van het vooroordeel. De eerste uitingen van muziek in Noorwegen gingen uit van het kwaad en werd Satan verheerlijkt. Het gevolg was dat de aanhangers van de Metal muziek uit de maatschappij werden verstoten en de stroming kreeg een slechte naam. "Maar nu is er aan de Schweigaardsgate 56a in Oslo een Black Metal museum, want de Noren vinden het een belangrijke stroming in de muziek, die zijn oorsprong blijkt te hebben in de oude Vikingcultuur", legt André uit.

De ultieme, haast mystieke en overrompelende ervaring moet na al deze theorie ontstaan uit het luisteren naar de muziek van deze stroming. Misschien heb ik geen verstand van muziek, is het toch nog steeds de ver-van-mijn-bed-show, of schort het me aan inzicht. Maar mooi vind ik de muziek niet. Ik denk, dat vooral de beoefenaars het prachtig vinden op deze manier 'los' te gaan. Dat het voor een avond erg leuk is om alles om je heen te vergeten en ondergedompeld te worden in een andere klankwereld is ontegenzeggelijk waar. Maar dit kun je natuurlijk ook als reactie krijgen van mensen, die een avondje André Rieu achter de rug hebben!