Dodenherdenking 2019: In vrijheid kiezen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk – Op 4 mei staat Nederland jaarlijks stil bij militairen en burgers die sinds de Tweede Wereldoorlog stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar als thema 'In vrijheid kiezen'. Nederland viert dit jaar honderd jaar algemeen kiesrecht en bovendien valt de herdenking tussen de Provinciale en Europese verkiezingen. Vrijheid van meningsuiting en de vraag hoe daar mee om te gaan is het terugkerend thema tijdens dodenherdenking.

Stemmige bijeenkomst
In een frisse, groene Muziektuin herdenkt Frans van den Heuvel van de Laarbeekse veteranen 49 slachtoffers van oorlogsgeweld. Ze streden voor vrijheid of de oorlog kruiste hun pad. Vrijheid om te kiezen hadden velen niet. Voornamelijk jonge mensen verdwenen voor altijd. Hun verhalen worden levend gehouden. Tonnie Lukassen draagt namens Amnesty International een gedicht van Martin Niemöller voor. Deze Duitse Lutherse theoloog en militair was aanvankelijk aanhanger van Hitler, maar keerde zich in 1934 tegen de dictator. Deze Christelijke verzetsstrijder schreef in gevangenschap gedichten. Het voorgedragen gedicht past binnen het thema. Kies je ervoor om te spreken of te zwijgen als om je heen hele bevolkingsgroepen verdwijnen? 'Toen de nazi's de communisten arresteerden heb ik gezwegen; ik was immers geen communist… Toen ze mij kwamen halen, was er niemand meer die nog kon protesteren.'

Dieuwke Kommerij won de poëziewedstrijd van de bibliotheek. De vluchteling staat centraal in het door haar voorgedragen gedicht. Verlangen naar vrijheid, spelen en leven zonder angst. Jeugdgemeenteraadslid Lin van der Putten vertelt over het schoolproject 'Kind en oorlog'. Tijdens de ingetogen bijeenkomst bij het Parkpaviljoen blijkt dat de belangstelling, ondanks het koude weer, groot is. Mooi dat er gekozen is om het eerste gedeelte van de dodenherdenking in de Muziektuin te houden. Door het open karakter van de bijeenkomst sluiten passanten aan, al is het met hond aan de lijn, kinderwagen of fiets in de hand.

Lees verder op pagina 15.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.