Harmonie St. Caecilia op weg tijdens het dauwtrappen
Harmonie St. Caecilia op weg tijdens het dauwtrappen Foto: Joost Duppen

Runningteam Laarbeek brengt het bevrijdingsvuur naar de Laarbeekse kernen

Twee harmonieën verzorgen het dauwtrappen in Mariahout

Tekst: Martin Prick
Foto's: Joost Duppen

Mariahout - De bevolking van de kleinste Laarbeekse kern werd op Bevrijdingsdag getrakteerd op een ochtendconcert tussen 6 en 7 uur 's morgens door maar liefst twee harmonieën.

Planning
Het is vroeg, héél vroeg als de eerste muzikanten arriveren op de parkeerplaats van het sportpark in Mariahout. Een onwennig en slaperig 'goede morgen' klinkt en één van de leden van harmonie Caecilia wordt gefeliciteerd met haar verjaardag. Tussen de geparkeerde auto's is zowaar nog plaats voor twee harmonieën om zich op te stellen. Behalve de Lieshoutse harmonie is namelijk ook harmonie O&U uit Beek en Donk van de partij. Elke 5 jaar is er afgesproken, dat de drie Laarbeekse harmonieën gezamenlijk het dauwtrappen verzorgen. Vandaag heeft de Aarle-Rixtelse harmonie helaas moeten afzeggen in verband met andere verplichtingen. Maar het effect is er niet minder om. Het verschil in commando's van de tambour-maîtres en de reactie van de muzikanten is vermakelijk om te zien. Direct nadat 'Lieshout' is vertrokken loopt het korps de Mariahoutse bossen in en blijft O&U over om als eerste de inwoners van het buitengebied te trakteren op een vrolijke mars. Na een tocht van ongeveer drie kwartier komen de twee korpsen bij de Bernadetteschool weer bij elkaar. De planning klopt precies en de korpsen marcheren precies tegelijk de Mariastraat in.

Inzet
Het dauwtrappen stond zondag in het teken van de gezondheidsrace. Dit is oorspronkelijk een initiatief van ZonMw, een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. De Laarbeekse gezondheidsrace is een, door initiatiefnemers binnen de gemeente, opgezette activiteit om de gezondheid van de inwoners te bevorderen. In totaal doen een zevental verenigingen mee om van deze 'gezondheidsboost' een succes te maken. Elk van de verenigingen organiseert een activiteit, waarbij de nadruk ligt op bewegen. "Het dauwtrappen is een bestaande activiteit, maar wij vonden het leuk om deze uit te bouwen tot een gezondheidstocht, waarbij de extra activiteit het doel benadrukt", legt Rien van Kesteren, president van de Lieshout-Mariahoutse harmonie uit.

"Harmonie St. Caecilia timmert goed aan de weg in het kader van de gezondheidsrace. Toen de opruimactie in Laarbeek plaatsvond hebben ze ook voor een hoop publiciteit en mankracht gezorgd", vertelt Wim van de Burgt, één van de voortrekkers van de gezondheidsrace in Laarbeek. Na een korte pauze en een gezonde ochtendgymnastiek vertrekken de twee korpsen samen naar de parkeerplaats, waar ook weer precies op tijd de lopers van Runnersclub Laarbeek arriveren. Zij brachten het bevrijdingsvuur uit Wageningen, dat met een groep van 8 lopers is opgehaald. De hele nacht heeft de groep gelopen en zondag werd het vuur in de Laarbeekse kernen gepresenteerd.

Geslaagd
De extra activiteit bij dit evenement is een ochtendgymnastiek voor alle deelnemers, die wordt gegeven door Janneke Kelderman, fysiotherapeut en coach. Bij deze openbare gymles is de uitspraak 'Schudden met die billen', een gevleugelde uitspraak, die wordt verbeeld door Janneke en Theo Peeren, tambour-maître van Harmonie Sint Caecilia. Een heel geslaagd, maar wat koud en druilerig begin van Bevrijdingsdag 2019!

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Janneke Kelderman (r) bezig in het kader van de Gezondheidsrace
Runningteam Laarbeek brengt het bevrijdingsvuur naar de Laarbeekse kernen