Afbeelding
Foto: Johan Maas

De 9e keer het Weidegangfeest BOERgondische editie

"Wij zijn super blij met de koeien in de wei!"

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Johan Maas

Aarle-Rixtel - Bijna 2.500 bezoekers waren afgelopen zondag aanwezig bij de 9e editie van het Weidegangfeest. Op de prachtige locatie van de Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel hebben eigenaren Christa en Geert Migchels en ruim 100 vrijwilligers gezorgd voor een top evenement voor jong en oud, ondanks dat het weer niet geweldig was.

'Mooi weer evenement'
Na een pauze van vier jaar was er zondag 5 mei eindelijk weer een Weidegangfeest bij de Brabantse Kluis. Christa Migchels vertelt dat er maar één mogelijkheid is om de koeien in de wei doen. "Door de jaren heen, hebben we geleerd dat dit een weekend is waarin het weekend vaak mooi is. Je kunt de koeien in de wei namelijk niet volgende week nog eens doen. Daar heb je echt maar één kans voor als ze de hele winter op de stal hebben gestaan."

Ondanks dat het weer soms wat koud was door de wind, werd het evenement goed bezocht. Als DeMooiLaarbeekKrant een bezoeker spreekt zegt hij dat als het weer nog mooier was geweest, je niet meer had kunnen lopen door de drukte. Christa beaamt dit ook: "Het is een 'mooi weer evenement' en dan is het fijn als het net wat mooier weer is als het nu is. Dan komen mensen sneller en blijven mensen langer hanger."

Veel activiteiten
Voor jong en oud was er van alles georganiseerd. Bij aankomst kon je op het binnenplein genieten van allerlei verschillende soorten bieren en lekkere bitterballen. Voor de jongere kinderen stonden er kalfjes die melk gegeven konden worden. Op weg naar de grote weide werden mensen van muziek voorzien door Ben the Banjoman en zijn paard.

Op de weide waren er enorm veel activiteiten gepland. Zo kon je kiezen voor een ritje op een echte tractor of een ponyritje maken. Er was een heuse kinderboerderij aanwezig met pony's, schapen en hun lammetjes, de ezels van Lenneke Barten. Maar ook een hok met allemaal konijntjes waar jonge kinderen al snel ingingen om met de konijntjes te knuffelen. Een schattig gezicht om al die kinderen te zien zitten op de strobalen met de diertjes op schoot.

Voor de volwassenen was er ook entertainment geregeld. Zo speelde de band VIRGIN een mooie set van blues en rock. Over het gehele terrein waren hapjes te vinden, die goed in de smaak vielen. En overal in het veld was er mogelijkheid om een lekker biertje te drinken en te kletsen.

Weidegang
Rond drie uur was het dan tijd om de koeien in de wei te laten. In het midden van de weide waren hekken geplaatst waar de fotografen in stonden. Zo konden ze mooie foto's schieten van opgewonden koeien die erg enthousiast waren dat ze weer de wei in mochten. Ze maakten de raarste sprongen en renden rond alsof ze nog nooit een wei gezien hadden. Voor sommigen de eerste keer om dit mee te mogen maken en wat een bijzonder moment!

Nadat de koeien in de wei waren en rustig rond graasden verplaatsten de bezoekers zich weer naar het veld, waar ze nog konden genieten van Ronnie de Clown met z'n ballonnenshow. En konden mensen een wedje leggen op welk vak koe Berta of Katrien zou gaan schijten met de 'Schijt je rijk' loterij, georganiseerd door R.C. de Oude Molen uit Beek en Donk. Zij gaan in juli naar de Worldgames in Barcelona en met het kopen van een lot sponsorde de bezoekers deze kanjers. De prijs? Een diner voor vier personen bij de Brabantse Kluis en vier tickets voor de KerstROLLERshow. Er werden veel loten verkocht en fanatieke deelnemers stonden Berta en Katrien aan te moedigen om op hun vak te poepen. Twee rondes werden er gedaan. De winnaar van de eerste ronde was 17C en de winnaar van de tweede ronde was 17J.

Smaak te pakken
Als DeMooiLaarbeekKrant na afloop van het evenement nog even praat met Christa, vertelt dat er veel werk gaat zitten in zo'n evenement als het Weidegangfeest. Afgelopen jaren zijn ze met veel andere evenementen bezig geweest, maar ze hebben de smaak weer te pakken. Daarom sluit Christa af met de woorden: "Een 10e editie is goed mogelijk!"

Afbeelding
Afbeelding