Wachtwoord

Laatst was mijn Instagramaccount plotseling uitgelogd op mijn telefoon. Zoals de gemiddelde tiener van zestien is Instagram, eigenlijk social media in het algemeen, net zo'n levensbehoefte als zuurstof. Zonder kan je eigenlijk niet leven. Dus, dan toch maar weer inloggen. Ik vulde mijn gebruikersnaam in en wilde mijn wachtwoord invoeren. 'U heeft het onjuiste wachtwoord ingevuld', kwam er in mijn beeldscherm te staan. Diep zuchten en opnieuw proberen. Het kwam er nog een keer te staan. En nog een keer. Had ik de naam van mijn eerste kat voor Snapchat of Instagram gebruikt? Of was de i een 1?

Uiteindelijk kwam de vraag of ik mijn wachtwoord wilde resetten, dus deed ik dat maar. Bij bijna alle apps is je account dat je gebruikt, verbonden aan een e-mailadres, dus dit e-mailadres moet je ook invullen om je wachtwoord te resetten. De beheerders van de apps vinden het handig dat ze je e-mailadres hebben, dan kunnen ze je namelijk tien mailtjes per dag sturen met accounts die je misschien wel aanspreken, of andere kwats. Al gebeurt me dat bij Instagram veel minder dan bij bijvoorbeeld Pinterest.

Of misschien ligt dat aan het feit dat ik voor Instagram een ander e-mailadres heb ingevuld. Via dat e-mailadres moest ik dus mijn wachtwoord resetten, alleen gebruik ik dat e-mailadres bijna nooit. Ik was dus ook niet ingelogd op dat e-mailadres en moest dus mijn gebruikersnaam en alweer een wachtwoord invullen. En naast het feit dat je overal wachtwoorden voor moet hebben, ze aan allemaal vreemde eisen moeten voldoen, zoals dat het een nummer moet bevatten, een hoofdletter en soms zelfs een apart teken en ze niet op een wachtwoord van een andere app of site mogen lijken, ben ik ook nog eens vergeetachtig. Of ik heb te veel dingen aan mijn hoofd. Hoe je het ook bekijkt, ik kan in ieder geval niet al die wachtwoorden onthouden.

Het wachtwoord van dit e-mailadres dan ook maar resetten. Om dit te resetten moet je je back-up e-mailadres invullen, hierop inloggen en dan via een link je andere e-mailadres resetten. Dus nadat ik ingelogd had op mijn gewone e-mailadres en ik door de veiligheidschecks van Google was heen gekomen, nadat ze me een berichtje stuurden, ik mijn DNA moest afstaan, door een gezichtsscan heen moest en nog wat vragen beantwoorden kon ik eindelijk in mijn mailbox, op de link klikken en mijn wachtwoord resetten. Toen kon ik eindelijk inloggen op mijn e-mail en moest ik opnieuw door de veiligheidschecks en kon ik daarna mijn mailbox openen.

Instagramwachtwoord resetten. Gelukkig was dit een fluitje van een cent en kon ik na een uur eindelijk op mijn Instagram inloggen.