Chaos

"Waar ligt mijn sleutel?" Met wandelschoenen aan en regenjas nog net niet helemaal dicht sta ik op het punt mijn woning te verlaten. Effe weg, de drukte van me aflopen. Zoekend door huis trek ik een modderspoor waar ik menig huisgenoot woest op zou aanspreken. Boos stamp ik mijn schoenen uit op de stoep. Waarna ik de veters lostrek om de schoenen met een boog weer in een hoek te gooien. Grommend op zoek naar de stofzuiger.

Ik vind het ding deze keer niet beneden maar boven. Terwijl ik de stofzuiger de trap af wil zeulen valt mijn blik op de stoffige treden èn een berg wasgoed dat ongevouwen over de trap hangt. "Eerst de trap stofzuigen maar? Dan moeten die kleren wel opgeruimd worden." De stofzuiger wordt bovenaan de trap geparkeerd. Ik pak de kleren en hang deze bij zoonlief op de kamer aan kleerhangertjes. In zijn kamer lijkt wel een bom ontploft. Terwijl ik moedeloos schillen van diverse soorten fruit aanschouw en mijn goede servies zie staan, besluit ik eerst maar het serviesgoed 'te redden' en dit in de keuken in de vaatwasser te zetten.

Omdat de vaatwasser vol is ruim ik die eerst maar uit en zet daarna de vieze vaat in de vaatwasser. Terwijl ik om me heen kijk, zie ik dat de modder die een kwartier geleden nog onder mijn schoenen zat, al begint te drogen en nu nog in hoopjes bij elkaar ligt. Snel opzuigen voordat de rest van het gezin thuis komt en deze zandbergen verspreid worden.

Boven aan de trap staat de stofzuiger geduldig op me te wachten. Terwijl ik de trap zuig hoor ik het piepje van de droger. Om stress te voorkomen heb ik het alarm dat hij klaar is afgezet. Dit piepje is een echt alarm; het geeft namelijk aan dat het waterreservoir vol zit en dan stopt hij met drogen. Als ik dit piepje negeer zit de was er te lang in en gaat gruwelijk stinken. Daarnaast ontstaan kreukels die ik er nooit meer uit krijg. Nadat ik het reservoir leeggegooid heb en een nieuwe was heb aangezet kan ik eindelijk, de inmiddels droge modder, opzuigen. Na ongeveer anderhalf uur doe ik opnieuw een poging om te vertrekken. "Waar ligt mijn sleutel?"