Lang leve Google translate

Er was gebak over van mijn verjaardag en dat had ik voor ze meegenomen. Bij het overhandigen vertelde ik dat ik weer een jaartje ouder was geworden en dat we in Nederland dan op gebak trakteren. Haar mobiele telefoon werd erbij gehaald. Achtereenvolgens hoorde ik praten over koken, winkelen en omgangsvormen, overduidelijk lessen Nederlands. Ineens had ze gevonden waar ze naar op zoek was. Een mannenstem legde iets uit over verjaardagen vieren en daar weerklonk de welbekende melodie... Ze pakte mijn hand en zong heel triomfantelijk mee: 'laa za ze leeve'. Het werd zelfs meerstemmig toen ook haar man via de gangdeur de woonkamer in kwam gezongen. Hartstikke vals maar ontzettend leuk.

Wat ik zo mooi vind aan dit echtpaar is dat ze beiden geen schroom kennen om hun Nederlands te laten horen. De meeste mensen die ik heb mogen begeleiden schamen zich heel erg voor hun, in hun ogen, slechte Nederlands. Ik kan zeggen wat ik wil, dat wij het juist fijn vinden als ze hun best doen al is het niet perfect. Het schaamtegevoel is ontzettend groot. Zo jammer, want daardoor duurt het veel langer voordat ze het onder de knie krijgen.

Met name de mannelijke helft van dit echtpaar kent die schroom dus totaal niet, hij haalt er alles bij om dingen uitgelegd te krijgen. Hij vraagt gewoon en blijft vragen. Sinds kort heeft hij Google Translate ontdekt. Dat is niet altijd een verbetering. Zo mochten ze een paar weken terug een gratis bed ophalen maar het bleek te smal voor hen beiden. Dat begreep ik pas toen ik het even persoonlijk ben gaan vragen. Ik kon namelijk geen wijs uit het bericht dat ik daarover ontvangen had; 'breng me niet naar je hoofd'….

Een week later liet ik weten dat een gemaakte afspraak niet door kon gaan vanwege het overlijden van mijn schoonmoeder. Een bijzondere condoleance kreeg ik terug; 'naar zijn ziel van vrede'.

Met Pasen kwam er uit het niets een bericht: 'elk jaar ben je gezond en gezond en gezond'. Dat gun ik iedereen dus dat heb ik hem ook maar toegewenst.

De mooiste boodschap kreeg ik echter met mijn verjaardag; 'elk jaar word je beloond met het best van 100 jaar creatie'. Die kan ik toch maar mooi in mijn zak steken!