Amen, het zij zo!

Op een Moederdag ergens in de vorige eeuw, schoof ik voor het eerst aan bij mijn toekomstige schoonfamilie. Op tafel stond een grote pan met soep, heldere bouillonsoep, … met ballen. Aan tafel zaten mijn toekomstige schoonbroers en schoonzussen en natuurlijk mijn toekomstige schoonouders. Mijn toekomstige schoonmoeder zette 'De engel des Heren' in. Dat is een zeer uitgebreid tafelgebed. Ondertussen schepte ze de soep op. Opzichtig roerde ze eerst in de pan. Er kwamen wat ballen bovendrijven. Ze keek daarbij uitdagend de kring rond. De procedure met de soepballen moest eerlijk en transparant zijn. De eerste schep was voor mij. Ik telde in de gauwigheid negen soepballen! Bingo!

Het tafelgebed sleepte zich verder. Ik playbackte plichtsgetrouw mee. Angstvallig hield ik mijn soepballen in de gaten. Mijn toekomstige schoonmoeder schepte bij mij twee soepballen weg. Die deponeerde ze in het bord van mijn toekomstige schoonvader. Dat herhaalde zich enkele keren. Gelukkig niet alleen bij mij. Ik ging van negen naar zeven, naar vijf, terug naar zes, om tenslotte met vier te eindigen. Op het einde van het gebed zei mijn toekomstige schoonmoeder met enige nadruk, "amen". Dat is latijn en betekent, het zij zo. Niemand durfde commentaar te geven, want zo was het! En niet anders!

Moederdag 2019. Ik zit aan tafel. Midden op tafel een grote pan met soep. Heldere bouillonsoep…met ballen. Aan tafel zitten onze kinderen, onze schoondochters en onze kleinkinderen. Mijn vrouw schept de soep op. Ze roert eerst goed door de pan. Dat lijkt me eerlijk, want dan doen de ballen onder in de pan ook mee. Daarbij kijkt ze met een gewichtig gezicht de kring rond. Net zoals Victor Mids, bij een goochelexperiment. Bingo! Ik scoor vijf soepballen! Zo op het oog evenveel als andere tafelgenoten. "Pak jij even het zout uit het keukenkastje", hoor ik mijn vrouw zeggen. Bij terugkomst mis ik een soepbal. Mijn vrouw knipoogt naar ons jongste kleinkind. Ik wil protesteren. Mijn vrouw werpt me één corrigerende blik toe. Voldoende om het hopeloze van mijn actie in te zien.

Amen, het zij zo!