Samen delen

Sinds zusje Lola een maand of tien geleden is geboren, heeft Siem moeten leren om alles te delen natuurlijk. Dit valt niet altijd mee als je zelf altijd volop in de belangstelling hebt gestaan.

Maar Siem kan dit heel goed, is heel zorgzaam en lief voor zijn zusje. Af en toe wil hij echter ook de eerste aandacht opeisen. Met Lola was ik op mijn slip aan het 'paardje rijden'. Daar komt Siem aan: 'ik ook oma, ik ook paadje rijden'. Hij wringt zo lang totdat hij op mijn andere been kan zitten. En plots ben ik met twee kinderen aan het paardrijden die allebei gieren van het lachen, ook om elkaar. Inmiddels speelt ie zelf voor paard; hij gaat als een paardje op de grond staan. Mama neemt er Lola mee naar toe en die spartelt al van plezier als ze Siem zo ziet zitten. Lola mag dan op zijn rug als mama haar vasthoudt en Siem kruipt heel hard door de kamer. Ik weet niet wie hier de meeste lol aan beleeft maar iedereen ligt in een deuk.

Zo had Siem met zijn papa cakejes gebakken, paddenstoelencakejes. Heel zorgzaam gaf hij Lola hele kleine stukjes van zijn cakeje. Echter maar een keer of drie. De helft van het cakeje was op en ineens propt Siem de andere helft in zijn geheel in zijn eigen mond. 'Siem, krijgt Lola niets meer' vraagt zijn moeder. Waarop Siem resoluut antwoordt: 'nee Lola heeft genoeg gehad'.

Onlangs waren we een weekend met zijn allen weg. Siem zat mooi in een klim- en klauterhoek te spelen en Lola lag er op de grond voorzichtig rond te kruipen. Een baby is aantrekkelijk voor andere twee- en drie-jarigen en in een mum van tijd stonden een paar peuters om Lola heen. Dan komt Siem laten zien dat ze voorzichtig met zijn zusje moeten zijn en neemt hij haar direct in bescherming. Een klein manneke haalt daar de fiep van Lola uit haar mondje en rent er mee weg. Dit liet Siem niet op zich zitten en hij spurtte er achteraan en trok de jongen aan zijn shirt tot stilstand. "Die is van mijn zusje", zegt ie. Trots komt ie de speen terugbrengen. Als ik dit later aan tafel aankaart, zegt ie vol trots en liefde: "Lola is ook zo'n schattige baby. Lola is een knappe vent hè"!