Stemlokaal 'Het Anker' in Beek en Donk tijdens Europese verkiezingen. Vlnr. Loek Roozen, Frans Rooijakkers, Erik van Haperen en Wiebe Rekers
Stemlokaal 'Het Anker' in Beek en Donk tijdens Europese verkiezingen. Vlnr. Loek Roozen, Frans Rooijakkers, Erik van Haperen en Wiebe Rekers Foto:

Winnen of verliezen?

De afgelopen maand en weken gingen niet voorbij of er viel wel wat te winnen of te verliezen in Nederland. Maar ook in Laarbeek, vlak bij 'om de hoek'.

Op 8 mei leefde zowat heel Nederland met Ajax mee. Iedereen gunde ons land de winst tegen het Engelse Tottenham. Wat leek het Europese seizoen er mooi en meeslepend voor Ajax uit te zien. Een Nederlands voetbalteam dat zich opmaakte voor de finale in de Champions League! Helaas rest bij velen een gigantische kater. Ajax mist nu de finale van de Champions League na het dramatische verlies tegen Tottenham.

Een volgende internationale wedstrijd deed zich voor met Nederland in de finale. Dit keer in Israƫl. Ook hier ging het om winnen of verliezen. Ruim vier miljoen kijkers zagen op zaterdag 18 mei hoe de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival met Duncan Laurence en zijn ballad Arcade de eerste prijs in de wacht sleepte. Met zo'n kijkdichtheid en een extra, ook heel goed bekeken uitzending van Pauw op de zondag erna om Duncans zege te vieren, blijkt de trots bij vele Nederlanders om als winnaar uit de bus te komen.

Nog dichter bij huis, in Beek en Donk, was er ook sprake van een winning team. Sparta'25 bekroonde zondag 12 mei een goed seizoen met de kampioenstitel. Op bezoek bij PSV amateurs werd met 0-4 gewonnen. Concurrent Valkenswaard liet punten liggen en dat betekende voor Sparta dat het kampioenschap binnen was in de derde klasse D (Zuid 1). Trots, al toeterend, op een open platte kar reden de winnaars door de straten van Beek en Donk om de feestvreugde te delen met voorbijgangers. Vervolgens mochten we vorige week donderdag 23 mei naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Met een landelijk gemiddelde opkomst van 41,2 %, tot nu toe voor het Europese Parlement sinds 1989 de hoogste in jaren, was het ook hier voor partijen en kiezers erop of eronder. Zelf zat ik met drie collega stembureauleden achter de tafel bij Het Anker in Beek en Donk (zie foto). Menig kiezer kwam voorbij in de hoop dat hun partij de meeste stemmen zou binnenhalen. Afgelopen zondag vierde de winnende partij met hun achterban tijdens de uitslag uitbundig hun winst.

Wat hebben we toch met winnen? Door te winnen stijg je boven de middenmoot uit. Het gevoel van winnen levert eer op, wat gepaard gaat met een trots gevoel. Mensen beseffen het niet altijd, maar de behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen vormt vaak de belangrijkste drijfveer om te willen winnen. Echter, voor iemand die een oprechte winnaarsmentaliteit heeft, bestaat het woord verliezen niet. Wat wel bestaat, zijn situaties waarin je iets bereikt waar je je zinnen op hebt gezet en situaties waarin je de kans hebt om iets te leren van wat je nog niet wist of graag anders gezien had. En te leren valt er altijd wel iets. Zo zijn en blijven we allemaal een beetje winnaar!

Erik van Haperen