FNV-visie op energietransitie

De werkgroep themabijeenkomsten van Lokaal FNV Peelgemeenten organiseert op donderdag 20 juni in wijkhuis de Fonkel in Helmond een themabijeenkomst met als onderwerp 'FNV-visie op energietransitie'.

Om de opwarming van de aarde te beperken, ons leefklimaat te verbeteren en een schonere planeet aan onze kinderen door te geven, staan we in Nederland voor een belangrijke taak. Vakbond FNV ziet de noodzaak van een actief klimaatbeleid en energietransitie, maar dan wel op een verantwoorde manier.

De vakbond maakt zich sterk voor energiebesparing, hergebruik van grondstoffen en gebruik van duurzame energiebronnen. Tegelijkertijd behartigt de FNV de belangen van haar leden. In sommige sectoren zal sprake zijn van krimp of verandering van werkzaamheden, taken en functies als gevolg van de energietransitie. Daarom kijkt de bond niet alleen naar de energietransitie zelf, maar ook naar de sociale en financiƫle gevolgen. De rekening van een omschakeling van een oude milieuvervuilende economie naar een nieuwe groenere economie, mag niet volledig op het bordje komen van gepensioneerden en werknemers.

De FNV zet in op inkomenszekerheid, banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en het stimuleren van werkgelegenheid door sociale innovatie en door solidariteit op het gebied van financiƫle lasten als gevolg van de energietransitie.

Maar hoe doet de FNV dat? Drie sprekers zullen vanuit verschillende invalshoeken dit thema toe te lichten.

Hoe doet de FNV dat?
Dhr. Wim Raaijmakers, vertegenwoordiger van Energiehuis Helmond zal ingaan op de taak van het Energiehuis, de opbouw van de energierekening, woningaanpassingen en de kosten.

Wat betekent dit voor huurders?
Dhr. Jaap van Leeuwen van de Woonbond zal ingaan op vragen als: "Wat betekent de energietransitie voor huurders en huurdersorganisaties, hoe zit het met de betaalbaarheid en waar moet ik als burger zijn voor compensatie en/of participatie?

Wat wil de FNV?
Dhr. Huub de Rauw en Johan Huver en Bart Gageldonk van de Klimaatwerkgroep FNV, zullen ingaan op de sociale gevolgen zoals fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden en de invloed van sociale innovatie. Daarnaast geven zij antwoord op vragen als: "hoe blijven de energiekosten en woonlasten betaalbaar voor de gewone man en vrouw? Hoe vergroten we de invloed van werknemers en burgers op de overgang van een vervuilende economie naar een nieuwe groenere economie"?

Op 20 juni is iedereen welkom zowel leden als niet-leden! De thema-avond wordt gehouden in wijkhuis De Fonkel, Prins Karelstraat 131 te Helmond. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.