Het College van B&W. Vlnr: wethouders Meulensteen, Slaets, Buter, burgemeester Van der Meijden, wethouders Van der Zanden en Briels
Het College van B&W. Vlnr: wethouders Meulensteen, Slaets, Buter, burgemeester Van der Meijden, wethouders Van der Zanden en Briels Foto: Gemeente Laarbeek

Flinke bezuiniging op komst om voorzieningenniveau op peil te houden

Inwoners Laarbeek kunnen forse verhoging ozb verwachten

Tekst: Daan Daniƫls

Laarbeek - Om het huishoudboekje van de gemeente op orde te brengen wil de gemeente Laarbeek de onroerende zaak belasting (ozb) met 20 procent verhogen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dit nodig om het hoge voorzieningenniveau in alle kernen op peil te houden.

Gemiddeld zal een gezin in Laarbeek per maand 6,66 euro meer moeten gaan betalen door de verhoging van de ozb. "Met zijn allen zagen we de bui vorig jaar al hangen", geeft burgemeester Frank van der Meijden aan. "We kennen relatief lage lasten in Laarbeek en hebben een hoog voorzieningenniveau. Dit is een onvermijdelijk keerpunt. Want de tekorten op met name de (jeugd)zorg lopen op en de gemeenschappelijke regelingen staan onder druk."

Financieel wethouder Ria van der Zanden (PNL) betreurt de forse stijging van de ozb. Zeker omdat de partijen vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen aangaven de ozb jaarlijks met niet meer dan 3 procent te laten stijgen. "Het was geen makkelijke keuze. Onder de streep komen we nu eenmaal tekort. Om fundamentele dingen te behouden moeten we dat gat opvullen met een extra verhoging van de ozb."

Laarbeek was in de Peel de gemeente met de laagste ozb. Van der Zanden: "We zijn waarschijnlijk niet meer de goedkoopste, maar zeker niet de duurste."

Naast de verhoging van de ozb wil het gemeentebestuur ook bezuinigen op andere vlakken. Het nieuwe subsidiebeleid moet worden vastgesteld en het plan is om daar zo'n 300.000 euro minder voor uit te trekken. En onder meer de subsidies voor Juni Watermaand en de VVV worden stop gezet. Dit geld moet ingezet gaan worden voor Het Gulden Land, waar onder meer de ontwikkeling van de Kop van Aarle bij hoort. Bibliotheek De lage Beemden moet het vanaf 2021 jaarlijks structureel met 50.000 euro minder gaan doen op een totale subsidie van 377.000 euro.

De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste oordeel over de voorstellen van het college van B en W. Op 27 juni gaan ze deze bespreken.