Afbeelding
Foto:

Recept: Marokkaanse aubergine-tomaatstoofpot

Dit zou een perfect gerecht zijn voor een rustig weekend, of je zou het kunnen maken voor een makkelijke maaltijd na een lange werkdag.

Ingrediënten:
-1 grote aubergine
-1 grote ui
-150 gr kikkererwten
-2 blikken tomatenblokjes
-120 ml water (of kruidenbouillon)
-15 ml ahornsiroop
-33 gr harissa
-400 gr witte rijst of quinoa
-3 teentjes knoflook
-3 tl-gemalen komijn
-3 tl gerookte paprika
-2 tl-zeezout
-Olijfolie
-Koriander of peterselie
-Citroenpartjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 ºC en bedek een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de aubergine in blokjes en leg deze op de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en 1 theelepel zeezout. Schep goed om. Rooster in de oven voor 30 minuten en schep halverwege om.

Verwarm ondertussen een grote pan met een laagje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui en fruit toe na 5 minuten. Snijd ondertussen de teentjes knoflook fijn en voeg dit met komijn en paprika toe en roer goed door. Laat daarna nog enkele minuten bakken. Voeg vervolgens de tomaten en het tomatensap toe, evenals het water (of de bouillon). Dek af en breng aan de kook. Laat 4 minuten koken. Giet de kikkererwten af (bewaar het 'water' voor bijvoorbeeld merengue), en spoel om. Voeg deze met ahornsiroop en harissa toe in de pan en goed door. Dek af en laat verder stoven.

Kook de rijst zoals op de verpakking staat.

Haal de geroosterde aubergine uit de oven en voeg toe aan de tomaten en kikkererwten. Laat nog 10 minuten stoven.

Serveer met rijst (of pasta of geroosterde groenten) met partjes verse citroen en verse gehakte peterselie of koriander. Harissa kan worden toegevoegd voor extra pit.