Judith de Vrees, spelend op de piano
Judith de Vrees, spelend op de piano

Judith de Vrees

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Zeg je muziek, dan zeg je Judith. Een creatieve duizendpoot die zich tot doel stelt mensen de schoonheid van muziek te laten voelen en ervaren. In haar werk en vrije tijd neemt muziek een belangrijke plaats in.

Je werkt veel met kinderen. Wie ontstak jouw muzikale vonkje?
"Mijn eerste muzikale ervaring komt door mijn broers. Frederik en Bart speelden slagwerk en ik vond dat super. Ik begon met drie jaar blokfluit, maar ik wilde dwarsfluit bij O&U gaan spelen. Dat werd uiteindelijk klarinet. De invloed van mijn broers was belangrijk. Ik herinner me dat Bart thuis bijzondere, hedendaagse klassieke muziek draaide. Ik snapte daar toen niets van, maar door Bart, tegenwoordig componist van moderne klassieke muziek, heb ik die muziek leren waarderen. Alledrie werken we nu in de muziek. Ik studeerde op het conservatorium in Tilburg schoolmuziek.

Een genenkwestie?
Mijn vader, die geen noot kon lezen, trommelde er op los bij de DZGAKEMV (De Zo Goed Als Koninklijk Erkende Muziek Vereniging) Mijn moeder speelde slagwerk en nadien basgitaar in vrouwenband 'Permanent'. Mijn opa van moeders kant is degene die altijd muziek maakte. Hij was een goede zanger.

Door de muziek maakte ik vrienden en speelde ik in diverse gezelschappen. Met vrienden hebben we nu weer nieuwe plannen. We willen muziek en theater combineren. 'Parfabel' is nog een experiment, maar we willen muziek en theater maken met een verhaal of gedicht als uitgangspunt."

Je maakt ook muziek met de allerjongsten?
"Elk mens wordt geboren met een 'heartbeat'. Muziek is een deel van het leven. Muziek stimuleert ontwikkeling. Vanaf zes maanden komen ouders met hun kind muziek maken. Actief meedoen en zingen is standaard. Mooi was de combinatie met bejaarden die we ooit maakten. Zoveel plezier en interactie."

Muziek draag je uit en geef je door.
"Muziek maken is gevoel, kinderen en mensen vervoeren. Dé manier waarop ik met kinderen muziek maak. Muziek met haar gelaagdheid maakt veel los in mensen. Dat ervaar ik ook met de groepen basisschoolleerlingen waarmee ik werk. Daarnaast spreek je diverse leergebieden aan; naar elkaar luisteren, samenwerken, verbanden leggen, overleggen. Muziek is een sociale activiteit die je brein aan het werken zet. Mijn muzieklessen zijn niet statisch, ze prikkelen de kinderen. Ik laat me leiden door de kinderen. Ik heb een lesvoorbereiding, maar geen les is zoals ik vooraf bedacht heb. Ik speel met de creativiteit van mijn leerlingen. In Veghel en omgeving draai ik met groepen 4, 5 en 6 een door het bedrijfsleven gesponsord scholenproject. De scholen zijn zo enthousiast dat ze nu uit eigen middelen groep 7 aan het project deel laten nemen. Veel leerkrachten zijn bang om muziek te maken. Ze hebben hier amper opleiding in gehad. Mijn doel is om het muzikale stokje door te geven. Muziek verrijkt het onderwijs en het leven."