Afbeelding
Foto: Joost Duppen

KPJ Beek en Donk pakt uit bij laatste editie Scholen- en Dorpszeskamp

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk – Al vanaf zaterdagmorgen staan teams klaar om aan hun eerste spelronde te beginnen. Het startsein wordt gegeven en dan kunnen de veertig ploegen die meedoen aan de scholen- en dorpszeskamp van KPJ beginnen.

Onderdelen
Vijftien verschillende spellen staan klaar. Bij de ingang staan klim- en klauterspellen en een puzzel die je moet maken wanneer je in het water springt. Verderop staan springkussens met stormbanen. Er is zelfs een baan met een lengte van 47(!) meter. Daarnaast is er een bandglijbaan. Tja, er zijn veel liefhebbers van, maar zeker ook kinderen die hier een hekel een hebben: het modderbad, helemaal achterin. Wanneer je dit spel aan het begin van de dag hebt, moet je jezelf eerst even afspuiten en afdrogen. Vervolgens zijn er spelen waar het gaat om evenwicht en kracht. Met een teamgenoot probeer je om een skippybal hoog te houden en in een bak te leggen. Dat lukt vaak, maar zeker niet altijd, want zo makkelijk is dat niet. Om spierballen te kweken moet je een auto trekken. Dat lijkt zwaar, maar met een aantal teamgenoten is dat zeker te doen. Tot slot is er het 'rode draad spel': zo lang mogelijk op een paaltje blijven staan op één been. Aan het einde van de lange dag vindt de prijsuitreiking plaats.

Jokers
Team 'De Otters' uit Beek en Donk vertelt over de jokers die je inzet bij één van de onderdelen. "De joker moet je altijd op het begin gebruiken, voordat alle spelrondes beginnen. Het is natuurlijk slim om de joker in te zetten op een spel waarbij je denkt dat het een succes wordt. Die joker zorgt dan voor een verdubbeling van je punten bij die ronde. Bovendien krijgt de mooiste en meest originele joker een prijs van de jury. Wij hebben onze joker ingeschakeld bij het bandschuiven, omdat we daar veel punten verwachten."

Eten, muziek en EHBO
Natuurlijk heb je tussendoor tijd voor iets anders. Daarom staat er een frietkraam. Je kunt met friet of snacks uitrusten bij je eigen pauzeplek. De muziek mag natuurlijk niet ontbreken. De harde muziek vindt misschien niet iedereen leuk, maar de meeste (vooral kinderen) gaan uit hun plaat. Mocht er iets vervelends gebeurd zijn, dan is er een EHBO-hulpteam aanwezig om je te behandelen.

Laatste editie
Elke van Leuken (KPJ) is hoofd Zeskamp en zit in de organisatie samen met zes anderen. Met behulp van de overige vrijwilligers is de hele Zeskamp opgezet. De organisatie heeft besloten dat deze Zeskamp de allerlaatste zal zijn. "We hebben gemerkt dat de afgelopen jaren er steeds meer andere evenementen in de omgeving zijn en het regelen van vrijwilligers wordt steeds moeilijker. Bovendien wordt de zondag vergeleken met zaterdag een stuk minder goed bezocht, en we kunnen helaas niet met één dag doorgaan."

Na 27 jaar komt er dus een einde aan de befaamde Zeskamp. De organisatie kan terugkijken op mooie jaren met veel fanatisme en enthousiasme bij zowel deelnemers als toeschouwers.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding