Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Ereblijk Laarbeek voor Zusters van Barmhartigheid

Afscheid met gemengde gevoelens

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Mariahout – Na 72 jaar is afscheid genomen van de zusters die Mariahout mee opbouwden. Zij waren mede pioniers in het dorp. De laatste twee zusters, zuster Marianne en zuster Wilfrida, vertrokken te voet van klooster Mariënhof naar de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk om daar een Eucharistieviering bij te wonen, geëscorteerd door het Gilde Sint Servatius en kleuters van de Bernadetteschool.

Afscheid nemen is geen sinecure
"Bundel talenten die in iedereen zitten en die zo hard nodig zijn in een kleine gemeenschap als Mariahout. Waar zorg is voor elkaar, waar niemand verloren hoeft te lopen, waar op iedereen een beroep gedaan kan worden. Zo zal iedereen zich er thuis voelen. Het ga jullie goed, want ook jullie hebben ons leven als religieuzen mede zin gegeven." Met emotie in haar stem nam zuster Wilfrida (83) na de eucharistieviering het woord. De afscheidsviering was een waardig afscheid van de zusters die zoveel voor Mariahout betekend hebben. In de zorg voor het onderwijs, maar ook initiatieven op cultureel of sociaal vlak speelden de zusters vaak een belangrijke rol. Laurens van Deursen, oud-collega en oud-directeur van de Bernadetteschool, besprak de invloed op het onderwijs en eerste stappen tot kleuteronderwijs en vervolgonderwijs. Ger Aarts sprak namens het dorp en de parochie, maar vertelde ook haar persoonlijke ervaringen die ze als kind en volwassene met de zusters opdeed. Van het organiseren van processies tot het open stellen van het klooster voor diverse doeleinden. Van vergaderruimte tot toneelzolder.

Zeven werken van Barmhartigheid
Zeven manieren om goed voor elkaar te zijn en te zorgen. In de Eucharistieviering kwamen ze al aan bod en werden kaarsen bij zeven teksten ontstoken. De burgemeester haalt in zijn toespraak 'Vrede en tederheid in de menselijke verhoudingen' aan. 72 jaar ten dienste staan van de gemeenschap en voor het individu. Met het onderwijs als hoofddoel maar met oog voor vele nevenactiviteiten drukten de zusters een onuitwisbare stempel op de gemeenschap. Het werk dat verzet is, is beeldbepalend geweest. Nadat buiten op het kerkplein Harmonie Sint Caecilia een serenade verzorgde, wordt in het buurthuis de ochtend afgesloten met een receptie. De geschiedenis van Mariahout komt in een presentatie en fototentoonstelling voorbij. Pastoor van Eijndhoven, die ooit moeite had om zusters naar Mariahout te krijgen, is er uiteindelijk in geslaagd om met de komst van de Zusters van Barmhartigheid een basis in het dorp te leggen. "Mariahout is een kern met pit", aldus zuster Wilfrida. "We zullen jullie met belangstelling blijven gadeslaan en zien hoe Mariahout zich verder zal ontwikkelen."

Afbeelding
Afbeelding