Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Vierde editie van de Ok-Moi zeepkistenrace

"Zeepkistenrace Lieshout zorgt opnieuw voor veel spektakel"

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Lieshout - Ook dit jaar werd de zeepkistenrace van Carnavalsclub Ok-Moi goed bezocht. In samenwerking met Café-Zaal de Koekoek was het deze vierde keer een heuse Vaderdageditie. Maximaal veertig deelnemers konden zich opgeven om van een zeven meter hoge schans te rijden en zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Voor de deelnemende kinderen van 7 tot en met 14 jaar was er een aangepaste hoogte.

Opnieuw werd een gedeelte van de Dorpsstraat in Lieshout omgetoverd tot een echt parcours. "We proberen elk jaar iets anders te doen, zo hadden we vorig jaar een waterbak erbij verzonnen", vertelt Rob van Ok-Moi. "Dit jaar hebben we bij het parcours een groot LED scherm gehangen, zodat iedereen het goed kan zien." De deelnemers moesten via de schans naar beneden, over een hoge drempel en door een waterbak, langs een berg met banden en door naar de finish, waar twee echte grid meisjes de deelnemers stonden op te wachten met de vlag.

"De schans is er natuurlijk altijd, die heb je nodig om snelheid te kunnen maken. We wonen tenslotte niet in Zuid-Limburg." Maar juist Zuid-Limburg is de aanzet geweest tot het ontstaan van deze zeepkistenrace. "We hadden ons opgegeven voor de Red Bull zeepkistenrace in Valkenburg, maar die zat helaas al vol. Toen hebben we bedacht om er zelf een te organiseren."

Gouden zet
Dat bleek een gouden zet, want inmiddels is het al de vierde editie. De mensen genieten ervan, er is wat sensatie en er is vanalles te zien. Denk aan de mooie wagens, vrolijk uitgedoste mensen. Maar ook een lekker drankje, hapje of ijsje. Voor de kleinste is er zelfs een springkussen geregeld. "Niemand hoeft iets te kort te komen." Er zijn veertig teams die zich hebben opgegeven en dat is een heel divers gezelschap. Zo zijn er carnavalsverenigingen, voetbalclubs, een team vanuit het café. Zeven jeugdteams en de rest volwassenen gingen via de schans naar beneden. Sommige in simpele zeepkisten, anderen hebben er echt werk van gemaakt. Zo kwam er bijvoorbeeld een heuse caravan zoals die van Bassie en Adriaan voorbij. Maar voor sommige was er ook pech. Zo kwam de run voor HZ11 Cool Running Jamaica al voor de waterbak ten einde.

Uitslag
Er waren prijzen te winnen in drie verschillende categorieën: de snelste tijd, de pechprijs en de originaliteitsprijs. Aangezien er bij de jeugd geen pechvogels waren, werd de pechprijs omgedoopt tot een aanmoedigingsprijs door de jury.

Winnaars snelste tijd volwassenen:
1. Koos Hopeloos (15.912 seconden)
2. 1001 nacht (17.815 seconden)
3. Van Ginder tot door (17.940 seconden)

Winnaars snelste tijd jeugd:
1. Toet Toet auto (17.285 seconden)
2. T & F 2013 (18.080 seconden)
3. Badaap (19.828 seconden)

Winnaars van de pechprijs: HZ11 Cool Running Jamaica
Winnaars van de aanmoedigingsprijs: De Feestneuzen
Winnaars van de originaliteitsprijs volwassenen: Bassie en Adriaan (38 punten)
Winnaars van de originaliteitsprijs jeugd:
Toet Toet Auto (32 punten)

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding