Kaukasische berenklauw
Kaukasische berenklauw Foto: Annette Brand

Aandacht aan invasieve exoten bij IVN

Laarbeek – IVN Laarbeek houdt op zondag 30 juni een lezing, wandeling en proeverij over invasieve exoten. Er zijn allerlei planten en dieren die hier van oorsprong niet thuishoren maar zich wel thuis voelen. Ze zijn soms per ongeluk meegevoerd tijdens een transport vanuit andere landen of meegebracht vanaf vakantieadressen. Soms zijn ze gekocht in de winkel en omdat het tegenviel maar weer gedumpt in de natuur.

Er kan een probleem ontstaan als het planten of dieren zijn die uit het buitenland komen en in deze omgeving onbekend zijn. Ze hebben hier geen natuurlijke vijanden en worden dus niet geremd in hun groei en voortplanting. Tijdens de week van de invasieve exoten wordt er door diverse organisaties in het land aandacht besteed aan die soorten planten en dieren die zich in het land hebben gevestigd en zich zodanig gedragen dat ze een bedreiging gaan vormen en voor overlast gaan zorgen. IVN Laarbeek wil laten zien om welke planten en dieren het in deze omgeving gaat. Op zondagochtend 30 juni wil IVN Laarbeek hier aandacht aan geven door middel van een lezing, wandeling en proeverij. U bent hiervoor uitgenodigd van 10.00 tot 12.00 uur in het gebouw van IVN Laarbeek, Beekseweg 3, Aarle-Rixtel.
Bijgaande foto's geven twee exoten weer. De ene met reusachtige bloeischermen geeft de Kaukasische berenklauw weer, de andere geeft de mooie grote springbalsemien weer, die op deze foto nog niet bloeit. Vanwege de verdringing van inheemse soorten heeft men wat minder sympathie voor deze planten. De foto's zijn allebei door Annette Brand gemaakt.