Afbeelding
Foto:

Theo Maassen in Openluchttheater Mariahout
Situatie gewijzigd? Laat me niet lachen!

Theo Maassen in Openluchttheater Mariahout
Situatie gewijzigd? Laat me niet lachen!

Tekst: Jac Babin

Op zaterdag 22 juni speelde Theo Maassen in het sfeervolle Openluchttheater van Mariahout, bijna ruggelings met de H.Maagd, zijn onemanshow, 'Situatie gewijzigd'. De show werd aangekondigd als laatste stuiptrekking van de Zijtaartse cabaretier. Nog één keer harde maatschappijkritiek! Nog één keer cabaret tot het gaatje! Code Oranje voor Mariahout en omstreken. DeMooiLaarbeekkrant stuurde niet zomaar een redacteur…

Objectief
Die redacteur was eind jaren '70 leerkracht in Zijtaart. Tevergeefs probeerde hij groeistuipjes bij een piepjonge Theo in goede banen te leiden. Vandaag aanwezig bij Theo's laatste stuiptrekking. Als ramptoerist én als witte heteroseksuele redacteur op leeftijd, die ook maar beter zijn bek kan houden. In die volgorde! Objectiever kan het niet!

Het publiek
Het publiek is negenennegentig procent wit, overwegend dertigers, veertigers en vijftigers. Het openluchttheater is volledig uitverkocht. Een groot compliment voor het management van het theater. Elk seizoen weten ze artiesten van dit niveau te strikken. In het publiek veel fans uit Zijtaart. Het is voor de cabaretier bijna een thuiswedstrijd. Het scheelt per slot van rekening maar één bocht.

Thema
Hoog gezeten op de apenrots, kijkt de grote witte, heteroseksuele man van middelbare leeftijd neer op het gedoe onder hem. Vrouwen, homo's, lesbiennes, transgenders, negers, joden, mohammedanen… Allen proberen ze zich naar boven te vechten. De witte man is het symbool van het goede, maar krijgt de schuld van alles. Van slavenhandel tot # MeToo en alles wat daar tussen zit. Zegt hij er iets van, dan wordt dat meteen verkeerd uitgelegd. Hij kan maar beter zijn bek houden! Maar ook dat is geen optie! Iemand moet het zeggen! Laat dat maar aan Theo Maassen over.

Wild slaat de grote witte heteroseksuele man om zich heen. Allen krijgen een ferme veeg uit de pan: Vrouwen, die geen idee hebben, wat het wil zeggen om man te zijn. Transgenders die teveel tilapia hebben gegeten, lesbiennes, homo's. Kleine mohammedaantjes, die uitschreeuwen hoe groot Allah is! Negers die in Nederland roepen dat het gedaan is met de hegemonie van de witte man. "Zou ik eens in Afrika moeten doen!" Aziaten… Hier is de cabaretier op zijn best met snoeiharde seksistische en racistische grappen, inclusief geslachtsdelen. Rauw en recht voor zijn raap.

Daarna volgt een soort verbroedering. We zijn allen van hetzelfde ras. Toch? Homo sapiens. Het klinkt niet overtuigend. Er zijn teveel harde woorden gevallen. Het slot is echter hilarisch. Een bedankje aan de grote witte man was beter op zijn plaats geweest. Hij schafte toch de slavernij af! Hij vond toch de gloeilamp uit, het inlegkruisje, de vaatwasser … Alles wat we samenvatten met witgoed.

Laat me niet lachen
Na afloop ontmoet DeMooILaarbeekKrant de cabaretier achter de coulissen. Niet zozeer om hem vermanend toe te spreken, maar om hem te bedanken. De belangen van de witte man waren in goede handen bij deze rasartiest. In tegenstelling tot vroeger was de vogel deze keer niet gevlogen. Destijds bracht Theo de zaak, op z'n Zijtaarts gezegd, regelmatig aan het 'schijten'. En daarna was hij steevast 'pleiten'. Honderden keren beloofde Theo dat dit de laatste keer was. Desnoods met tranen in zijn ogen. Acteren kon hij ook toen al.

Voor de witte heteroseksuele redacteur en velen met hem, viel er heel veel te lachen in Situatie gewijzigd. Voor de ramptoerist , was het een stuk minder. Laatste stuiptrekking en dan je bek houden? Theo, jij? Laat me niet lachen!

Het was niet toegestaan voor DeMooiLaarbeekKrant om foto's te maken van de voorstelling. Dat is de reden waarom er geen beeldmateriaal bij dit verslag staat.