Verhoging OZB Laarbeek

Laarbeek - Onlangs werd het nieuws gebracht dat de bewoners van de gemeente Laarbeek een forse verhoging van de OZB kunnen verwachten. Het huishoudboekje van de gemeente dient op orde te worden gebracht en dat wil men doen door de OZB met maar liefst éénmalig met 20 procent te verhogen. Dat betekent dat het jaar daarop de OZB weer het niveau heeft van vandaag de dag plus de min of meer afgesproken verhoging van 3%.

Volgens het college is deze eenmalige verhoging nodig om het hoge voorzieningenniveau op peil te houden. Dit noemt de overheid en semioverheid bezuinigen. Wellicht kan er eens het hoofd worden gebogen over de betekenis van het woord bezuinigen. Bezuinigen is het terugdringen of verminderen van uitgaven en/of kosten. Dit is wat het college behoort te doen als er bezuinigd gaat worden. Wanneer een gezin iedere maand geld te kort komt dan dienen zij te gaan snijden in allerlei uitgaven en met alles wat minder te doen door bijvoorbeeld abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen en uitjes tot een minimum te beperken enz. Zo kunnen zij de kosten beperken, dus bezuinigen. Dit dient een gemeente ook te doen en dat is absoluut niet leuk, maar niet ordinair de inkomsten verhogen middels de OZB en dit bezuinigen noemen. Dat kan dat gezin ook niet doen. Het zou wel heel gemakkelijk zijn. De mensen komen geld te kort aan het eind van iedere maand, dus er wordt om opslag gevraagd bij hun baas. Dat is wat de gemeente doet, door de inwoners de OZB-verhoging op te leggen. Kom niet met het uitermate zwakke argument dat Laarbeek de laagste OZB heeft in de Peel. Zo proberen mensen recht te praten wat krom is. Zij zagen met zijn allen de bui vorig jaar al hangen, volgens de burgemeester en dan nog bij de gemeenteraadsverkiezingen aangeven dat men de OZB met niet meer dan 3 procent jaarlijks wil laten stijgen. Waarom hebben ze niet de waarheid verteld? Politici en beloftes, dat gaat niet samen. Wellicht kunnen zij zich ook eens gaan verdiepen in de betekenis van een belofte. Dit is een toezegging, echter in zowel de landelijke als de gemeentelijke politiek is die niets waard.

Misschien zou wethouder van der Zanden haar werk eens overnieuw moeten gaan doen in het kader van de bezuinigingen en niet heel gemakkelijk de OZB verhogen. Zo kan iedereen alles kloppend maken. Het bedrijfsleven kan dit ook niet doen als de inkomsten tegenvallen. Dan wordt er in de kosten gesneden en wellicht een kleine prijsverhoging doorgevoerd. Zou je een verhoging gaan doorvoeren met 20 procent, zoals de collega wil, prijs je je als bedrijf volledig uit de markt en zullen je concurrenten toeslaan. Het probleem is dat gemeentes zo niet of willen denken. Die hebben geen concurrenten.

Naast de tegenvaller inzake de afvalverwerking zag de gemeente ook een tegenvaller van 6 ton niet aankomen. Ik vraag me in gemoede af, wat zien ze daar wel. Je zou mogen en moeten verwachten dat zij precies weten hoe de financiële vlag er voor staat. Helaas niet. Er zal nu spijkerhard onderhandeld moeten worden met de afvalverwerker en met het Haagse, dat is wel het minste wat verwacht mag worden en niet alles voor zoete koek slikken en dan voor een groot gedeelte afwentelen op de inwoners van de gemeente.

De gemeente zal dan toch het voorzieningenniveau, wat zo hoog schijnt te zijn, moeten gaan terugbrengen tot een peil wat wel betaalbaar is voor deze gemeente. Dat is niet leuk, maar kan in dit geval niet anders.

Frank Winkster

Beek en Donk