Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Woodstock; One Night of Peace and Music

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Mariahout – Vijftig jaar na het legendarische Woodstock-festival beleven Frank Lammers en vrienden een ontspannen en muzikale avond in de Nederlandse theaters. Een avond met geweldige muzikanten, waarbij liefde voor muziek tot in elke vezel te voelen is.

Relaxte avond
Wie niet bij dit optreden in het openluchttheater in Mariahout was, heeft iets gemist. Misschien had je wel kaartjes voor Theo Maassen voor zaterdagavond, maar niet de minste muzikanten maakten vrijdagavond een lekker ongedwongen feestje in het openluchttheater. Frank Lammers was opperstalspreker en kon het natuurlijk niet laten om het publiek hier en daar wat uit te dagen. De in Mierlo opgegroeide opper-Brabander, mede bekend uit de reclame van de plaatselijke supermarkt, begon al met een sneer. "Mierlo won in het verleden al van Mariahout met voetbal." Het concert startte met de gitaarsolo van de onvergetelijke Jimi Hendrix met 'The Star Spangled Banner' en eindigde heel toepasselijke met 'With a little help from my friends' van Joe Cocker. Vriendschap in de muziek was de hele avond te merken. Al voor aanvang klonk vanuit het kleedlokaal prachtig meerstemmig gezang en op het podium zette de vriendengroep het feestje door. "We hebben geen van allen Woodstock meegemaakt", aldus Frank. "Daarom hebben we dit verzonnen." In de openlucht in het zomerse openluchttheater viel alles op zijn plek.

Contact met publiek
Naast het ruigere gitaarwerk was ook gekozen voor intieme nummers. Stephanie Struijk (ook bekend als Stevie Ann) liep het publiek in en zong zonder versterking en met vogels als achtergrondkoor 'Swing low sweet chariot'. Uiteindelijk kreeg ze een groot gedeelte van het publiek mee aan het zingen. "Eigenlijk was Woodstock het eerste project X", lacht Frank Lammers en, terwijl hij naar de lege zitplaatsen wijst, "er werden 50.000 mensen verwacht, er kwamen er 500.000. Dus, Mariahout, app je vrienden, vanaf nu een 'free' concert." Ricky Koole vertolkte daarna Janis Joplin. "Janis moest tijdens het festival tien uur wachten en nam wat drugs tot zich", aldus Ricky. "Ik ga proberen of ik het nuchter kan." Haar poging is zeer geslaagd. Terwijl Anne Soldaat in de achtergrond de snaren van zijn gitaar virtuoos beroert, springt Paul de Munnik (jawel van Acda en de Munnik) het podium op. Met zijn onmiskenbare stemgeluid en zijn pianospel brengt hij 'I put a spell on you', waarna de avond zich steeds verder tot een climax ontwikkelt met steeds leuke verrassingen.

Van een joint die door het theater gaat tot kleine Jan (11, zoon van de drummer) die over het podium vlindert en een prachtige drumsolo weggeeft. Na afloop kan gezegd worden, misschien heeft u wel iets heel moois gemist.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding