Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Lowman Festival trekt breed publiek op hete zaterdag

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto's: Liesbeth van Boxtel

Aarle-Rixtel - Wie wil genieten van rustige, ontspannende muziek onder genot van een drankje en een cultureel gerechtje is aan de Schoolstraat op de juiste plek: het Lowman Festival staat voor de zevende keer op het programma.

Muziek
Om 15.00 uur zijn de eerste bezoekers gearriveerd en trapt ook de eerste band af. De sfeer zit er vanaf het begin al goed in. Er treden verschillende reggae- en skabands op, en die bands zijn niet alleen Nederlands. Verse iTal is afkomstig uit Trinidad en Tobago en heeft al op diverse grote festivals gestaan in Europa. Ook Zion Grooves is te bewonderen. Deze band speelt naast eigen nummers ook enkele covers, maar dan in een compleet nieuw jasje. Tussen de optredens door entertaint het looporkest Las Regaderas de toeschouwers. Tenslotte is er een groep genaamd Amsterdam FAYA Allstars. Deze band, met twee geweldige saxofonisten, heeft verschillende muziekstijlen zoals reggae, Latin, jazz en rock gecombineerd tot een eigen sound: "Jamaican jazz to the max." Kortom, de bezoekers genieten volop van een festival met geweldige artiesten.

Tentjes
Natuurlijk is er niet alleen muziek. Als je wat wilt proeven van de reggaecultuur, kun je terecht bij sfeervolle kraampjes zoals een Surinaams eettentje. Hier kun je je laten verrassen door verschillende Surinaamse lekkernijen; het meest bekende is Surinaamse roti. Deze pannenkoek met kip, boontjes en aardappels valt erg in de smaak bij de fijnproevers. Pittig is ie wel, maar de bite is heerlijk. Je kunt die pittigheid dan wegspoelen met een lekker koel biertje.

Naast jezelf verwennen met exotische gerechten kun je reggae- en skamerchandise kopen. T-shirts, sjaals, sleutelhangers en andere accessoires met bijvoorbeeld het gezicht van Bob Marley en de tekst "One Love" erop. Voor de muziekliefhebbers zijn er veel lp's te koop van verschillende muzikanten en stijlen. Voor ieder wat wils dus.

Toeschouwers
Medeorganisator Marlon Kicken is dolblij met de zevende editie van Lowman. "OJA is de ideale plek voor dit festival. De organisatie merkt dat dit evenement steeds populairder wordt. En wat Lowman erg bijzonder maakt, is dat het veel verschillende bezoekers heeft. Er zijn niet alleen reggae- en skafans aanwezig, maar ook mensen die totaal niks met dit genre hebben, en toch zin hebben in een feestje. Nu, om 20.00 uur zijn vooral de volwassenen aanwezig en de jongeren komen tegen 22.00 uur. Het festival duurt tot 03.00 uur en de jeugd zal waarschijnlijk tot het laatst blijven. Door de toegenomen populariteit zijn de bands zich zelf komen aanmelden, terwijl wij dat voorheen deden." Marlon is over het gehele festival erg enthousiast en daarom niet te stoppen. Hij sluit af met de woorden: "Doe lekker rustig aan en geniet en dans op deze fantastische muziek."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding